söndag 28 februari 2010

I Hans Majestäts tjänst av Staffan Thorsell



Från början - layouten på omslaget - till slutet, när man kan summera intrycket av läsningen och umgänget med boken, är denna bok verkligen intresseväckande. Det är definitivt en av de bästa böckerna jag läst på länge. Den kommer ofta upp i samtal och tankar, och vilka böcker gör det?

Författaren, Staffan Thorsell har varit chefredaktör på Expressen och har gett ut ett par böcker tidigare. Bland annat Mein lieber Reichskanzler (Bonnier Fakta 2006) som jag måste försöka få tag på för att lära mig ytterligare om svensk politik under denna tid. I hans Majestäts Tjänst (Bonniers )är en biografi om diplomaten och översten Curt Juhlin-Dannfelt som tillbringade ett dussintal år i Berlin. Han var svensk militärattaché under den tid Hitler var vid makten i detta land så nära Sverige. Boken handlar om både stora, omvälvande händelser och om den diplomatiska kårens vardagsliv, en blandning av bombardemang, sällskapsliv och diplomati.

Staffan Thorsell har genom gedigen forskning byggt boken på intervjuer, brev och dokument. Boken är seriös, lättläst och tilltalande. Och tack o lov utan utsmyckningar i form av uppdiktade funderingar och dialoger. Boken känns oerhört väl underbyggd och delger läsaren fakta som i mitt fall blir till aha-upplevelser, inte minst när boken i slutet kommer in på kalla krigets dagar. Staffan Thorsell har med denna bok berikat mitt liv och min historieuppfattning.

Boklotter och Vårens Bokplanering

I min egenkomponerade lästriologi av nyutkomna böcker om skeenden kring världskrigens Europa har jag kommit till den avslutande boken. Den har blivit en beundrad favorit och vad den heter får ni veta i nästa inlägg.

Våren här på Inreda med Böcker blir innehållsrik. De närmaste dagarna kommer att handla om guldkantade böcker och till morgondagens lästips har jag haft hjälp av min egen lilla guldklimp, det bokglada barnbarnet.

Längtar till Italien är vi väl en hel del som gör... Det inspirerar mig till att bjuda på Italiensk vecka. Då handlar det om mat, trädgård och Pompeji, och en hel del bilder för oss som vill njuta blå Medelhavshimmel, gula citrusfrukter och inspirerande recept.

Och! Det är väl dags för en utlottning så här i brytningstid mellan snöig vinter och töande vår, eller vad tycker ni? I morgon 1 mars presenteras vinsten! Välkommen då att prova lyckan, det kan betyda ännu en intressant bok i just din hylla!

På återhörande hälsar Eva!

torsdag 25 februari 2010

Ta en tröja och gör något nytt

Miljötorsdag!


Boken Ta en tröja och gör något nytt känns och ser ut som en riktig arbetsbok. Det är en rätt stor och fin ljusgrön bok, utformad som en pärm i glatt avtorkningsbart material. När man öppnar boken blir man ytterligare överraskad av den praktiska tanken; för se det är en spiralbok! Alltså kan man öppna ett uppslag att arbeta efter och boken förblir öppen. Sådana genomtänkta böcker tycker jag om!



Två av bokens goda skäl att sprätta upp en tröja är:

Återbruk av tröjor är miljövänligt.

Det är roligt!






"Ta en tröja och gör något nytt"
Stefanie Girard
Prisma

tisdag 23 februari 2010

Den röda grevinnan

Yvonne Hirdman – Den röda grevinnan
En europeisk historia
Förlag: Ordfront


Böcker värda att ha kvar i bokhyllan ska helst beröra. Ge reaktioner. Det gör Yvonne Hirdmans bok om modern, den äventyrliga Charlotte, född Schledt i början av 1900-talet i Rumänien längst bort i det stora riket Österrike-Ungern. Charlotte hade bland annat ett tioårigt slottslöst äktenskap med utblottad baltisk adelsman i bagaget och en tid som kommunist i Sovjet innan hon i slutet av 1930-talet kom till Sverige.

En smått missförstådd dagboksanteckning har en central betydelse för bokens författare. ”I natt födde jag en ful liten flicka.”

En annan mening i bokens baksidestext påverkar mitt läshumör: .… sa jag i det snoriga Hökarängen, till de ljushåriga ungarna från Norrlands skogar."

En TV-repris med en intervju med Yvonne Hirdman börjar just som jag sätter mig till rätta i korgstolen. Efter att ha umgåtts med boken Den röda grevinnan och dess foton under ett antal sena läsnätter ser jag genast likheten mellan modern, grevinnan och dottern, författaren. Jag hoppas att den senare ska inleda med att ta avstånd från baksidestexten. I stället understryker hon den negativa formuleringen om barndomens grannar, såväl barn som mödrar. Meningen i mammans dagbok reds ut i slutet av boken. Kanske som ett tecken på försoning och på den närhet arbetet med boken har inneburit. Författaren ger sannerligen inte intryck av att någonsin formulera sig ogenomtänkt, så meningen i baksidestexten, den om snoriga ungar i Hökarängen, måhända finns där något mer bakom som kan redas ut i en framtida bok?

Den röda grevinnan är mycket välskriven och lättillgänglig. Parallellt med 1900-talets historia, tar jag också till mig författarens egen familjeskildring. Författaren är smärtsamt öppen om sin mor, hennes egenskaper, liv och moderskap. Privata familjefakta och funderingar, ärliga och utlämnande vävs samman med historikern Yvonne Hirdmans gedigna kunskaper om de stora omvälvande politiska och ekonomiska händelserna under de senaste hundra åren. Boken ger ytterligare pusselbitar att tacksamt foga till min egen bild av 1900-talets Europa.

Hade det bara inte varit för de norrländska barnen hade jag tyckt ännu bättre om boken.

söndag 21 februari 2010

Prins i rött



För snart ett år sedan gav Bonniers förlag ut Den Röde Prinsen, en inbunden bok med 354 numrerade sidor. Omslaget är tilltalande; ett fotografi med tidstypisk och vintrig framtoning.

Prinsen boken handlar om är den äventyrlige Wilhelm von Habsburg som föddes i det kejserliga Wien i slutet av 1800-talet. Författare till denna späckade biografi är Timothy Snyder, historieprofessor vid Yale University.

Boken är inte direkt roande att läsa, och jag ska erkänna att jag slarvat igenom en del sidor. Det är många namn, titlar och skeenden att ta till sig för att få full behållning av boken. För mig kommer den dock fortsättningsvis att vara en tillgång i bokhyllan, som fördjupningsläsning när det gäller olika revolutioner och de senaste hundra årens centraleuropeiska historia. Kartorna i boken är upplysande illustrationer på exempelvis Österrike som sjönation, Habsburgska Adriatiska väldet, men boken för också läsaren in i 2000-talet med sin jämförande EU-karta.

Jag kommer defintivt att ta ett nytt tag med boken. Någon gång. Och då kanske börja med de olika släkttavlorna som finns i slutet av boken. Men tills dess får den röde Prinsen stå i en av mina favorithyllor, den för 1900-talshistoria. Där morgondagens bloggbok redan står, också den en bok på temat rött.

torsdag 18 februari 2010

Trädgårdstankar



På torsdagar bjuder ett antal olika bloggare på miljötips. Här på Inreda med Böcker blir det funderingar på hur man skapar en omväxlande miljö i trädgården. Både för oss människor och för det vilda, i det här fallet fåglar av olika slag. Tokiga vi håller på att utvidga våra domäner, i vår kommer trädgården att utökas med mer än 600 m2 vildvuxen tomt. Några trista höga granar som skymmer vårt grönsaksland ska tas bort, men samvetet ger sig till känna. För brukar inte nästnästgrannens uggla sitta där och spana efter god nattmat? Och övriga fåglar som gillar granarnas vintergrönska mer än avlövade syréner och hasselbuskar. Var ska de bli av? Så vi har bestämt oss för en granhäck, en klippt sådan, för övervintrande fåglar att söka skydd i.

Vi har länge tänkt på häck, men eftersom även min skogsman tycker bättre om ljus och lövade träd och buskar än skuggande vintergröna granar har vi inte velat plantera för nära huset. Men med utökad tomt lite utom synhåll blir nyplanteringen till gagn för både fåglar och vår inställning till omväxlande miljö.

Jag plockar fram husets nyaste gröna bok som heter Förökning & Beskärning och letar mig fram till ett avsnitt om barrträd och deras underhållsbeskärning och föryngringsbeskärning. Goda råd att ta till sig, för här ska det bli en tät granhäck för småfåglarna att gömma sig undan från slättens vindar och grannens katter.


Boken är ambitiös och med en relativt luftig layout. De latinska namnen sprutar om vissa kapitel och jag får en flash back av vårliga besök hos duktigt plantskolefolk. Här finns mycken kunskap och goda råd att hämta för alla som i likhet med mig till exempel vill föröka vårens gladaste och mest solfärgade buske, forsythian. Eller hyacinther och andra lökväxter. Och det vill vi väl? Få ännu fler färgglada, doftande växter i våra trädgårdar, när de väl töat upp... Författare är Miranda Smith och Steve Bradley, Norstedts förlag.

Här snöar det någon ny decimeter, aldrig har väl vintern varit vitare och fräschare än i år!

måndag 15 februari 2010

Box eller Bok?



Marian Keyes
En förtjusande man

Norstedts Audio

En läcker cerise ask med 21 cd lockar. Första kapitlet handlar om var fyra kvinnor befinner sig när de får höra om eftertraktade Paddy de Courcys kommande giftermål. Jag skrattar när berättarrösten kommer till att stylisten Lola, eller är det journalisten Grace, skulle kunna falla ihop på trottoaren och folk skulle ändå komma fram till henne och be om skjuts till stationen. Så är det att vara den starka, berättar hon.

Sedan avtar min uppmärksamhet och jag inser att jag hade så rätt i mitt antagande; jag är inte typen för ljudböcker. Det handlar dels om koncentration, eller snarare brist på, dels om traumatiska hågkomster av trist radioteater från uppväxten. Jag tycker inte ens om barnprogram på radion. Böcker vill jag läsa med min betoning, mina pauser och mitt uttal - även om det blir aldrig så fel på en del utrikiska namn. Så sorry Rachel Mohlin, du gör en jättefin insats som uppläsare, men när det gäller bokkonsumtion är jag konstruerad på annat sätt.

Jag får koppla över från cd till vanlig pappersbok, för jag vill gärna fortsätta på En förtjusande man. Den där enda uppfattade meningen gav mig trots allt prov på att det rör sig om en humoristisk text som jag vill bekanta mig mer med. Då ska jag också passa på att protokollföra hur lång tid det tar att läsa en sådan bok på traditionellt sätt. Ljudboxen innehåller ca 26.5 inspelade timmar. Tänk så mycket tvätt jag kunde stryka, så många bröd jag kunde baka och så långa promenader jag kunde gå om jag bara nöjt mig med att vara en lyssnande litteraturkonsument i stället för att vara plats- och pappersbunden bokälskare.

För er som vill lyssna, En förtjusande man finns även som mp3-fil.

söndag 14 februari 2010

En bok som ett kort


Bindefelds inbjudningskort
Förlag: Tivoli

Hjärteböcker finns det säkert många, det kan ju vara en bok närmast hjärtat hos dig eller mig. Men i dag passar det med det rosalilaglittriga och en bok som jag tycker sticker ut lockande och generöst.

Alla Hjärtans-korten skulle väl redan varit tillverkade och överräckta, men det finns ju så mycket annat att fira med ett vackert kort. Högtider att bjuda in till; dop, bröllop eller planera en vårlig trädgårsfest... Min egen pysslighet (eller tålamod kanske?) räcker inte till, men jag njuter gärna av de fina bilderna med instruktiva och goda förklaringar. Den röda skon på sidan 18 är min favorit!

En riktigt Glad Alla Hjärtans-Dag Alla!

lördag 13 februari 2010

VinterOS


Nu när VinterOS börjat (för det har det väl?) kommer här ett tips på en trevlig Alla Hjärtans-present till någon sportintresserad i en soffhörna nära dig.

VinterOS
Historia och Statistik

Författare är kunniga duon Sune Sylvén och Ove Karlsson. Förlag: Norstedts. Häftad, lite större än vanligt pocketformat, trevlig framsida som förmedlar vintrig sportkänsla och fullspäckade 304 sidor med allt från storslalom, konståkning och domarskandaler till medaljer och anekdoter.

Glad Lördag! Antingen det sportas i TV eller på sparkstöttingar och skridskor runt om i landet.
Eva

fredag 12 februari 2010

Mannerströms VILTKOKBOK

Mmmm - nu har jag satt tänderna i en bok som är såväl glädjande fröjd för ögat som härlig inspiration i köket. Hann knappt bläddra mer än tre sidor förrän jag skyndade till frysen för att plocka fram vildsvinsfärs.

Pärmens insida är glatt grönrandig, boken är i stort format med hela bilduppslag med vackra och mycket proffsiga bilder på natur och mat. Lingon, mjuk mossmark, äppelkvistar och rimfrostskog, älggrytor, ansjovisgräddsås och konjaksgravad rådjdursfilé - det är bara att försjunka i bilderna och njuta.

Vid bläddringen upptäckte jag ett grönt bokmärkesband också, för mig höjer alltid dylika en boks värde och visar omtänksamhet om läsaren. Och boken luktar gott! Inte av harfärsfylld lök eller gräddstuvad viltpytt, men den doftar bok av bästa sort. Tack Mannerström!


Och tack Norstedts förlag! Den här boken fyller verkligen många sinnen förutom sin plats bland matböcker i bokhyllan. Hos oss ska den få en av hederplatserna.

Persiljestuvad palsternacka, kanske något för middagen? För det är ytterligare en fördel med denna bok; inga tillkrånglade recept som gör att man lägger bort boken redan i det som skulle vara inspirations-stadiet. Här har man verkligen nytta av receptet från första ögonkastet till njutningen vid matbordet. Och ingredienserna känns bekanta i de flesta normalt matglada hushåll. Naturligtvis kan också skogens vilda huvudingredienser bytas ut mot favoritbutikens mer ordinära tamvarianter.


Ytterligare ett plus i kanten för de milt gröna sidorna längst bak, innan registret (som inleds med Aprikosfylld vildsvinsrygg och slutar med Örtstekt orre med vinbärssky). Där får man samlade recept på grunder, såser och tillbehör. Genialiskt och praktiskt!

torsdag 11 februari 2010

Husmorstips

Upp till tork!

Känner ni doften? Av tvätt som fått hänga ute i mild och vårlig bris...


Nja, så är det ju inte ännu, men min miljötanke den här veckan handlar om att låta naturen torka tvätt utan extra el-åtgång.


Än så är det långt till vår och aktuell utomhustemperatur lämpar sig inte för att hänga tvätt. Även om väldoften skulle sprida sig inomhus medan den fortfarande våta tvätten tinar upp från sitt frusna tillstånd är det obehagligt kallt för händerna med sådan tvätthantering. Och utan att tvätten blivit ett uns torrare. Så vi låter den goa inomhusvärmen göra tvätten på torkställningen snustorr alternativt stryk/mangeltorr medan vi kan känna tillfredsställelsen av att inte använda dyrbar och energikrävande torksskåp och tvätttumlare. En sådan där låg tvättställning slukar mer prydligt upphängd tvätt än man kan tro, och vi som har tvättkällare/stuga har ju också härliga tvättstreck att bre ut våra tvättmängder på.


I mammas stora blå husmorsbok, Stora Hjälpredan från 1949 läser jag under stycket för Torkning: Har man möjlighet att välja torkplats kan man t.ex vid var tredje tvätt hänga de vita kläderna i solen för att erhålla en naturlig blekning.

Se där! Ytterligare miljötips, och nu kan vi sortera bort de eventuella blekningskemikalier som finns i hemmen också!


Så när både vi, tvättklämmor och natur töat och tinat upp då ses vi väl vid tvättlinorna!



Upp till tork!

tisdag 2 februari 2010

Möte med en av de lärde från Lund


I samband med ett reportage om en tv-inspelning på Skottorps slott träffade jag Jan-Öivind Swahn, professorn och folklivsforskaren som innehar tallrik nummer 10 i Gastronomiska Akademin. Han har i 15 år varit redaktör för den nu 50-årsjubilerande skriften Gastronomiska kalendern. Här sitter han med ett nysignerat exemplar av 2010 års upplaga, den här veckans godnattläsning för mig. Den innehåller kortare berättelser med matanknytning författade av olika skribenter. Även om redaktörsskapet nu lämnas över till annan penna hoppas vi få läsa Jan-Öivinds matiga texter även i många kommande kalendrar.

För mig som vuxit upp med professor Swahns välkända stämma under decenniers tv-tittande var det en högtidsstund att i verkligheten få njuta av hans berättande.

måndag 1 februari 2010

Fasan i slottsköket

Inreda med böcker och inreda med fåglar


Den här bokvrån såg jag i ett slottskök när jag var ute på reportageuppdrag i dag.



Slottet är det vackra Skottorps Slott, nu vackert inbäddat i mjukt snötäcke. Det var här det berömda bröllopet mellan kung Karl XI och hans danska prinsessa gick av stapeln på 1600-talet. Även moderna brudpar kan njuta av den historiska miljön, slottet går att hyra för bröllopsfesten.