fredag 31 december 2010

Gott Nytt Bokår!

                                             
                                                      GOTT NYTT ÅR!

Bilden är från förra julens fina blomsterutställning på Drottningholms slott.
                                                          
                                                       Tack för det gångna året 2010!

En underbar Nyårsafton,
allt gott och många fina läsupplevelser under det nya året 
önskar jag er alla.

Kram från Eva

onsdag 29 december 2010

Marie Antoinette vid brasan


God fortsättning på julen! För än är det mycket kvar även om julsäsongen inte riktigt varar ända till påska, ens hos oss julälskare.

(Det har varit avbrott i bloggandet. Ni vet det där tekniska... Ja det var julbrådskan också, men ett antal timmar har därtill lagts  på support-samtal och egna försök med pannan i djupa veck. Det har nämligen blivit svårt att komma ut på nätet. Det behövs omstart och inte ens då är det säkert att det går. Högst irriterande och framför allt; så tidsödande! Men betraktar jag det hela som en ny rutin så kan jag nog hanka mig fram tills jag känner att det är absolut dags att lämna in datorn till Datorhjälten i Residensstaden.)

Hoppas er jul varit god! Här har vi njutit av solsken och snö, rödhake och blåmesar bland talgbollar och gyllene stjärnor i utegranen. Hyacinthdoft, julstämning, och julkalas. En stor del av klanen lyckligt samlad i barndomshemmet, om än äldsten med familj var konvalescenter hemma hos sig efter ilsken magsjuka. Nu satsar vi på efterlängtad familje-reunion till nyåret och håller tummarna för att alla är friska då.

Husets julfirande ungdomar har haft glada besök av vänner från  när och fjärran. Med glöggmys, trivsamma frukostar och risgrynsluncher har jag fått associationer till någon idyllisk gammal roman med olika generationers julfirande ute på landet. 


Just romaner har det annars inte blivit så mycket av, men när kostymfilmen om Marie Antoinette visades på TV häromkvällen plockade jag fram boken med samma namn.


 Det är en sådan bok jag tittar och läser lite i då och då när jag känner för lite österrikisk-fransk historia. En intressant biografi över denna österrikiska prinsessa som blev 14-årig brud till franske tronföljaren Louis-Auguste. Boken inleds helt naturligt med en skildring av Marie-Antoienettes barndom, där finns bilder på hennes kejserliga familj, hennes mor var den mäktiga kejsarinnan Maria Theresia. Där finns också bilder på kejserliga slott och jag tänkte mycket just på den här boken när vi under det gångna året besökte Wien och vandrade i imponerande slottssalar. 


- Titta! Det kan vara bakom just dom fönsterna Marie-Antoinette föddes år 1755! Kommer jag ihåg att jag exalterat pekade när vi promenerade omkring utanför Hofburgpalatset.

"

Marie-Antoinette, särskilt då inledningen, är en bok att rekommendera den historieintresserade inför eventuell Wienresa. 

Marie Antoinette
Antonia Fraser
Forum, 2001



tisdag 14 december 2010

Julstädning i bokhyllan

Att inreda med böcker kan bli trångt ibland… Och som alltid när man börjar flytta på en sak, kanske bara så där lite i förbifarten för det annat med sig, och snart är man uppe i en större omflyttning. Mina reseböcker fick flytta på sig, jag tyckte de såg för låga ut i hyllan med mycket rymd uppåt. Och vips blev det mycket snyggare med nya höga böcker i blickfånget, men var göra av de andra små och lite nötta? Längst ner på hyllan som nästan döljs av korgstolen? Visserligen inte ett ställe där man får tag på älsklingsboken bara genom att enkelt sträcka sig efter den med en hand. Men bara man vet var man har böckerna är nåbarheten en petitess i sammanhanget. Ja jag tycker  egentligen också att gamla nötta böcker kan vara dekorativa och att de som gamla vänner inte ska stoppas undan. Men hyllor och böcker ska passa till varandra. Och jag tog beslutet att de böcker vi läser och tittar i oftast också får ha den mest framträdande platsen. Och sedan är det ju det estetiska, man ska njuta böcker med ögat också.

Men det blev böcker över! För att inte tala om de stora pärmarna med minnen från år 1968 och framåt. Vad göra av dem? Husets hyllor, skrymslen och garderober är ju redan fulla. Där har jag något att fundera på under dagen. Det lutar åt gamla skafferiet som den charmiga, och tyvärr redan fulla, garderoben i äldste sonens rum fortfarande kallas (efter sin funktion på 1930-talet). Böckerna som blev över klämde jag in på en hylla med barnens gamla böcker, så då åkte en del av dem ut i stället. Bra! Då blir där en hög för de nu vuxna barnen att sortera när de kommer hem. Alltid lättar det något. Men jag skulle inte bära runt högar med böcker och pärmar nu, jag skulle ju baka pepparkakor! 


... Och göra i ordning, dvs. maka plats i snedgarderoben som ska rymma Lundadotterns arkiverade saker. Tala om julstädning…

En gammal kär bekant jag hittade medan bokrockaden pågick var Bo Setterlinds Från natt till näktergal. Jag läser sällan lyrik, men som tonåring fick jag mina favoriter. Jag bläddrar lite bland Setterlinds dikter och boken faller upp där den unga jag för decennier sedan lagt ett bokmärke. Där är fyra dikter på uppslaget, men jag tror mig veta vilken jag menat att markera.

Aftonstjärnan

Att gå i skog.
Att smyga som på tassar över marken,
där den är skymningsmjuk.
Att luta sig mot trädens ryggar.
Att spegla sig vid månsken i en tjärn,
att känna hur det tunna vattnet skälver på ytan.
Att se högt över grenar vita Aftonstjärnan.


Bo Setterlind

söndag 12 december 2010

Gastronomiska Akademin


Är det någon som samlar årsböcker från Gastronomiska Akademin? Det var först i fjor som jag fick upp ögonen för denna godbit i bokvärlden. 2010 års kalender var sista året med professor Jan Öyvind Swahn som huvudredaktör. Så det var högtidligt för mig att han skrev sitt namn i mitt exemplar av den årsboken.


Jan Öyvind Swahns efterträdare på den gastronomiska posten är Magdalena Ribbing,


så det blir lätt att fortsätta läsa denna matakademis fina årsskrift med glädje och stor behållning.

Svenska Akademin tilldelar sina ledamöter en numrerad stol, Gastronomiska Akademin delar ut tallrikar i stället. Nummer 1 innehar författaren Niklas Rådström och han inleder boken med Musiken och Kokkonsten. Sedan följer olika avsnitt där den röda tråden är kombinationen mat och musik. Det finns också några recept i slutet av boken. Jag som ännu inte läst hela, (jag har bara tagit mig några smakprov!) har ändå fått ögonen på ett högtidstal från Skåneländska Gastronomiska Akademin. Inte för att vara lokalpatriotisk utan tvärtom, för att det ger en global tankeställare på ett lättillgängligt sätt.

De som får denna bok i julkapp har en underhållande läsning framför sig. Själv ska jag nog också spara resten av kapitlen till julläsningen.

God och Glad Adventssöndag!

tisdag 7 december 2010

Får det vara en mandelbiscotti till glöggen?



Eller kanske till  Vino Santo som passar så bra under julhelgen.


Att doppa en god biscotti i denna av påven en gång välsignade vinsort är sött och gott som den bästa pralin.


Men då ska det vara
Vino Santo av bästa sort, som exempelvis från vinslottet Veranzano i Toscana.





Deras heliga vin står på inköpslistan, den som jag är mån om att ständigt fylla på om vi skulle få för oss att helt kvickt sticka ner till Italien... 

Till dess njuter vi hembakta och lättätna biscotti till vanlig svensk glögg. Här får ni receptet på mina biscotti!

Biscotti med rostad mandel
250 g mandel
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Ugnsrosta den skållade mandeln i 200 grader, 5-10 minuter. Håll koll på och rör gärna om så att mandlarna inte blir brända. 
Grovhacka mandeln. 
Rör smör och socker mjukt, tillsätt äggen. 
Blanda bakpulver,vaniljsocker och mandel med mjölet och rör ned i smeten.
Rulla ut degen till 6 rätt smala längder. Platta till lite nätt och grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen, 175 grader. 
När längderna svalnat lite, skär dem med vass kniv i sneda bitar. Vänd snittytorna uppåt och ställ tillbaka biscottina i ugnen så att de får torka en liten stund. Sänk värmen och var försiktig så kakorna inte blir mörka!


Vill ni ha fler recept på dessa italienskinspirerade småkakor kan jag rekommendera boken Biscotti. 


Här finns jättefina helsidesfoton och  recept på läckerheter som aprikos- och citronbiscotti och biscotti med getost och valnötter. Man får lust att baka till en hel kakbuffé med enbart biscotti med olika smaksättningar. Själv ska jag fortsätta baka "mina gamla vanliga" mandelbiscotti till veckans glöggfester. Men de där chokladbiscottina på sidan 28 blev jag också sugen på. Och kanel- och russinbiscotti borde man prova på. Någon som har en favoritbiscotti ur boken?

Biscotti
Cheryl Lindblad
ICA Bokförlag, 2008





torsdag 2 december 2010

Sex, systerskap och några män senare

Dagens färska boktips från mig: en lättläst roman, en väninnebok som är mer eller mindre en nyckelroman. Hur mycket vet bara författaren själv, eller snarare författaren och hennes två medhjälpare.

 ”Monica Gunne höll i pennan och vännerna Amelia Adamo och Susanne Hobohm var bollplank när berättelsen kom till.” 


Dessa tre välklädda damer ingår också i omslagsfotot till den inbundna boken på 235 sidor. Tyvärr är inte tekniken välvilligt inställd i dag så det blir ingen bild till det här inlägget. Vill ni se en ur omslagets kvinnotrio kan ni kanske titta på/i ett lämpligt Magasin för mogna kvinnor.

Sex, systerskap och några män senare handlar om tre stadsväninnor i 57- 63-årsåldern och deras högst aktiva liv. Såväl på gymmet som professionellt och sexuellt. Och tekniskt. De lever med ett tätt förhållande till sina i-poder. 


Livet för dessa bokens damer innehåller god ekonomi, resor, gym och krävande yrkesliv i mediesfären. Retreat, eller snarare försök till retreat och nagelvård, barhäng och journalistik. Odd Molly, stilettklackar och elegant heminredning. Och en hel massa annat. Slutet gott allting gott kan man också säga angående trions relationssträvanden.

Jag tycker om boken och rekommenderar den gärna. Jag, som inte har några svårigheter att läsa om vilken ålderskategori som helst, tyckte ändå det var extra roligt att stifta bekantskap med de här damerna i en årsgrupp jag själv ungefär, eller i alla fall snart tillhör. Fast jag har i sann Hållbarhetsanda ingen ipod. Men så håller jag också fast vid samme gamle man.


Dagens undran:
På sidan 15:
 ”De övertäckta bilarna hade börjat glida iväg längs Högbergsgatan.”
Det handlar om gästerna på en nutida begravning, men visst tänker man snarare på 1930-talet? Fast inte ens då hade de övertäckta bilar ute i trafiken, bara täckta väl? Ett ordval som glömt sig kvar sedan hästdragna droskornas tid kanske?


Sex, systerskap och några män senare
Monica Gunne
Natur o Kultur, 2010


Senare tillägg: Jag har fixat bild!




onsdag 1 december 2010

Advent i Stockholm, Julen på Skansen


Vi firade årets första Adventshelg i vår vackra huvudstad. Där var isigt och snöigt och kallt. Och helt underbart!


Det var NK:s julskyltning,


... den skönsjungande kören Harmony Bells i Kungsträdgården


... och så var det Skansens julmarknad så klart!


Yllekjolar och fårskinnspälsar var rätt klädkod denna isiga dag i Höga Nord.


Vi andra värmde oss vid de stora brasorna,
med brända mandlar och med nyinköpta skinnvantar från Marknadstorget. 


Och så tänkte vi på lilla julboken Julen på Skansen hemma i bokhyllan. En raritet från Kärnan och
Stiftelsen Skansen tryckt år 2003.


Den visar bilder på julpyssel, ljusstöpning och Luciafirande.
Julen på Skansen -  en kär bok för en julbokssamlare. Det finns väl inte så många böcker i pekboksformat som handlar om juletiden. Har ni några andra bra tips?


Julen på Skansen
Kärnan och Stiftelsen Skansen, 2003