lördag 30 april 2011

Grattis Kungen



Kungen, 

Grattis på 65-årsdagen ! 


Vår flagga fladdrar ivrigt i vinden, himlen är så blå som på bilden ovan och i dag firar vi både Kung, Valborg och Vår.

Dagen till ära tar jag fram en bok med grönt textilomslag. Författare är kungens och hans storasystrars barnsköterska Ingrid Nenne Björnberg. I boken Dagbok från Haga och Stockholms Slott  beskriver "Nenne" kärleksfullt livet med prinsessor och prinsar från 1938 till när den unge Carl XVI Gustav vid trontillträdet 1973 högtidligt tillkännager sitt valspråk För Sverige i tiden.




Vy med Stockholms slott efter ett stilla vårregn i veckan.
Middagstid Valborgsmässoafton.
En alldeles färsk hälsning från Borggården,
ni ser väl kungafamiljen på balkongen?


Ha en Glad Valborg alla!

Dagbok från Haga 
och Stockholms Slott
Ingrid Björnberg
Bonniers (1975)

fredag 29 april 2011

Vårresa med boktankar


I dag vrider jag upp  volymen på Jussi Björling,
öppnar fönstret och låter hans enastående röst sprida sig ut i det vårgröna.

"Omslaget föreställer Jussi Björling i Charles Gounods opera ROMEO OCH JULIA. Målningen är gjord av Ann-Gerd Linander efter Ateljé Jaegers berömda fotografi från 1942."
Norstedts


Jag har toppat mina  Mårbackapelargoner, både de rosa och vita, och ska fortsätta med husmoderliga omsorger i  denna inspirerande vackra fredagsförmiddag. Medan jag tänker på min tågresa genom vårfagert land.




I Stockholm stannade jag till vid den vackra bysten av operasångare Björling utanför Operahuset. 

Och i Kungsträdgården blommade körsbärsträden... 



... rosa och ymnigt.


I Göteborg lyste det i stället blått. Av stadsbussar och av klar somrig himmel.





 På Hallandsåsen saktade Intercitytåget in som för att låta passagerarna njuta av vitblommande slånbärssnår och häggen som började slå ut.

Malmö välkomnade både sommarvärmen och mig med flaggor och solsken.


På Lilla Torg 



solade jag näsan och 


 åt fläskytterfilé med timjanssås på en av torgets många uteserveringar.

Sen eftermiddag var jag hemma på landet igen efter ett knappt dygn av snabbvisiter i rikets tre största städer.
I nästa inlägg ska jag berätta vilka ytterligare böcker som i tankarna följde med mig på stadsbesöken.

Glad fredag! hälsar EvaB





Jussi 
Sången människan bilderna
Jacob Forsell
Björn Ranelid
Harald Henrysson
Norstedts (2011)







torsdag 28 april 2011

Recensionsböcker i deklarationen

Hej bokbloggare!

Jag vet att det här varit uppe tidigare, det var just inlägg på bokbloggar som gjorde mig uppmärksam på  recensionsböcker som skattepliktig förmån. Och som intäkt. Tidigare har jag tänkt detta som något endast mellan berörda bokförlag och bloggare...

Lite naivt har jag  tänkt att vår mission är att förhoppningsvis sprida läsandets glädje och tipsa om böcker = bra för boken som företeelse, för bokförlagen och deras omsättning, bra för den enskilde och bra för oss som läser och skriver. Även om jag gläds åt åtskilliga, ja rentav de flesta böcker jag får som recensionsexemplar hade det inte varit aktuellt att köpa dem alla. Långt därifrån. Inte ens på rea, och för oss bloggare gäller fullt marknadsvärde.

Jag beställer inte med intentionen att få fler böcker i bokhyllan utan för att läsa igenom och bedöma på mitt sätt. Och då kunde jag ju lika gärna hållit mig till biblioteksböcker. Det är lite skrattretande också att jag just för att skapa variation på bloggen har beställt titlar jag inte skulle ha på min privata inköpslista. Det blir en dyr, om än aldrig så välment tanke, för vi tjänar ju inga pengar på detta vårt bloggande! Men naturligtvis förstår jag Skattemyndighetens förklaring & princip och inkluderar ifylld T2-blankett till min deklaration. För faktum kvarstår; böckerna finns ju fysiskt här hos mig. Jag skrattar åt mig själv, jag som brukar kallas för familjens risk manager - och så höll jag på att missa det här med böckernas fulla marknadsvärde!

Jag får också fundera på övrig och fortsatt hantering. Jag har närmast sett det här som en ideell, om än njutbar insats från oss bokbloggare och eftersom det inte är rutin att returnera böckerna till respektive bokförlag efter genomläsning och omnämnande i blogg hamnar de flesta böckerna i våra privata bokhyllor, eller hur?

"Men skicka tillbaka dem" sa handläggaren på Skattemyndigheten.Vilket egentligen inte är rimligt vare sig för bokförlagen eller mig. Eller det Hållbara Samhället vi alla väl försöker leva upp till. Även om jag faktiskt funderar på att packa ner recensionsböcker i olika lådor och sedan köra upp till Stockholm och fördela dem till olika berörda förlag. (Hur glada skulle de bli?) Och dra av kostnaden för resan till Stockholm! Med övernattning...

Förlagen har varit positiva och tillmötesgående och kontakten med dem har varit en mycket trevlig erfarenhet.
Produkter i kombination med hobbyverksamheten Bloggande är ju en relativt ny företeelse, vilket också handläggaren konstaterade. Jag vill jättegärna ha andra bloggares syn, erfarenhet och planer angående detta ämne.

Torsdagshälsningar!
EvaB

lördag 23 april 2011

Världsbokdagen och Den Svenska Trädgården

Vi flaggar för Världsbokdagen 




Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.
Läs mer om stafetten hos följande bloggare:
och dagarna går…, Ariels Bokhylla, Eli läser och skriver, Can’t sleep, must read, Fiktiviteter, Böcker böcker böcker, Marias Bokblogg, the curious case of the books, Tidnings Ida, Talk nerdy to me, Bokform, Boklesebloggen min, Bokomaten, Två träd i en bokskog, Mimmimaries böcker och annat, Inreda med böcker, Havsdjupens sal, Ciccis Bokblogg, Böcker etc., Lingonhjärta, Lyrans Noblesser, Ord och inga visor, En full bokhylla är en rikedom, enligt O

Grattis alla bokälskare på Världsbokdagen 
och 
Glad påsk på er alla!



Så här såg nejden ut i tidig Påskaftonmorgon. Påskriset vid vägen välkomnar till vårt påskfirande. Barn, barnbarn och min mamma samlas här för att fira påsk. För att uppmärksamma Världsboksdagen ska var och en få tänka ut och kort presentera sin favoritbok/särskilt betydelsefull bok medan vi  njuter av påskbuffén. 

Själv ska jag presentera en ny trädgårdsbok, det bestämde jag mig för i morse när jag kom ut i trädgården och hörde allt fågelkvitter. Forsythiabusken lyser gul av blommor och den späda kirskålen är alldeles lagom att skörda till påskbordets stuvning.


Den svenska trädgården
norr o söder
Dan och Ann-Christin Rosenholm
Norstedts

Detta är en innehållsrik bok skriven av ett erfaret och kunnigt trädgårdsförfattarepar. Underbara bilder på hela uppslag ger lycka åt öga och själ. 



Trädgårdar från olika landsändar presenteras med informativa uppgifter om läge och jordsammansättning. Jag har satt fast post-it-lappar till sidor att återkomma till i dessa trädplaneringsdagar. 





Nu går bloggstaffeten vidare och jag önskar en Härlig Påsk med mycken god läsning. Kanske ute i trädgården?

EvaB

lördag 16 april 2011

En damroman

Rostankarna får gro ytterligare ett par dagar efersom jag kopplat in även andra böcker på temat. Kan det vara vädret, dimmigt och ickesoligt som gör att jag lite negativt tänker skriva om en bok jag börjat på, men inte inte läst ut? Och i nuläget inte tänker göra det heller.

Det är Spill av Sigrid Combüchen. Underrubriken är En damroman och ssom ni ser är det dämpade omslaget förtjusande, med ståtliga Stockholms stadshus i bakgrunden. (Fick för resten alldeles nyss en telefonrapport  från just de hoodsen; blå himmel, solsken, 15 grader varmt, fullt med folk och långa köer till glassen. Ostkusten har sina fördelar det medges!)

Den här boken fick jag i julklapp. Jag har sneglat på den lite då och då därefter och med stor förväntan.lyckats spara den till ungefär rätt tillfälle. Och så  visade det sig att vi inte var kompatibla, boken och jag.

Så besviken jag blev! Jag har läst om författaren och jag har läst recensioner och artiklar om boken, och jag trodde så säkert det skulle bli en stor läsupplevelse. Nu när jag bläddrar lite i den förstår jag att den ändå måste få ytterligare en chans, det kanske bara är så att det inte är en bok att läsa inför natten med sömniga ögon? För det var därför jag la den ifrån mig, jag tyckte inte jag nådde in i handlingen. Vad är era erfarenheter av boken?

torsdag 14 april 2011

Rosor och gamla äppelmadamer

Hej i våren!

Bloggertrollet tycks nu ha återplacerat allt på sin rätta plats i bloggen, som denna aprildag ska uppdateras med ett nytt inlägg.


Bild: Bonnier fakta
I trädgårdsböckernas högsäsong väljer jag Rosor och gamla äppledamer fotograferad och skriven av  Karin Berglund. Den andra halvan av boken handlar om köksträdgård, krusbärsbuskar och äppelsorter. Hur mycket jag än älskar allt det uppräknade så är det första delen av boken som jag koncentrerar mig på idag.

För nu ska här väljas klätterros! Vit, doftande och återblommande. Den ska stå vid vedbodväggen, gaveln jag ser från köksfönstret. Där är redan en liten rabatt med cementkantsten och blommande blå krokus. Rosendrömmen för just den platsen är gammal och för många år sedan planterade vi en röd skönhet. Som dog en vinter strax därpå och vi har tydligen sörjt sedan dess.  Men nu ska vi äntligen göra slag i saken; välja, inhandla och plantera.

Boken är vacker och i ett trevligt format 20 X 22 cm. Den utslagna rosen på framsidan riktigt doftar emot mig. Jag öppnar boken... och var är rosorna? Hade tänkt mig en bok till hälften (den andra halvan åt äpplemadamerna) fylld med ros efter ros. Men här presenteras Pärlrönn och Storblommig rododendron! Avsnitt med rubrikerna "Blad som siden och sammet"  och "Vårdträd"  kompenserar besvikelsen och på sidan 44 börjar så rosenavsnittet.

"Men rosor ska ha sällskap, det ska myllra och dofta kring benen på dem." Där fick jag ytterligare något att tänka på. Vad ska man plantera i ett litet rektangulärt land vid vedbodörren. Kanske man ska så reséda? Och dessförinnan njuta av doftviol? Är det någon som har fler förslag?

I kväll ska jag fortsätta läsa om rosor, jag återkommer med fler tankar om boken i morgon.
Må så gott i torsdagen!


Rosor
och gamla äppledamer

Karin Berglund
Bonnier Fakta (2011)



Lite senare: Skrev jag inte nyss att allt åter var i ordning på bloggen! Icke då. De bloggintresserade har hoppat av sin rutor igen. Dock icke i verkligheten hoppas jag...



onsdag 13 april 2011

Tekniskt försvinnande på bloggen

På min blogg har rutorna med bloggintresserade försvunnit - bara gått up i rök. Någon som varit med om något liknande?

onsdag 6 april 2011

Maj-Britt & Mars-Britt - Anne Holt skriver inte bara deckare

Barnboksdebut för Anne Holt!


Åttaåringarna Maj-Britt och Mars-Britt minner lite om barnen i Lotta på Bråkmakargatan eller kanske Madicken. Fast i den här norska boken är det i så fall mamman som är den svårkontrollerade och oberäkneliga... Hon som obekymrat provar ett nykonstruerat elektriskt sällskapsspel på nyinflyttade granntösen så att pappa barnläkaren får åka med henne till sjukhuset. Efter detta ett av de inledande äventyren följer en del andra häftigheter i boken med 14 kapitel. Det är mycket text och många fina teckningar av barnboksförfattarinnans namne och syssling, som alltså också heter Anne Holt.

Mars-Britt och Maj-Britts mamma är den livligare kombinationen, medan Maj-Britt, den eftertänksamma och lugna finner en gelike i den andra mamman, Anna som tillsammans med dottern Mars-Britt (som egentligen heter Victoria) bor i en äggformad husvagn på den förvildade granntomten. I gruppen ingår också världens största grand danois vid namn Rambo och en lillasyster. Juni heter hon och hon kissar lite varstans. I Maj-Britts dockpotta eller i garderoben.

När jag började läsa ur boken en eftermiddag för en grupp elever som stannade kvar i slöjdsalen visste jag inte att den används just i skolor i Norge. Förmodligen för budskapet i boken; att alla har rätt att vara på sitt speciella sätt. Maj-Britt som rodnar, den annorlunda  mamman som inte är tillräckligt tydlig med att hon älskar sin duktiga och lydiga dotter, och så Mars-Britt som inte vill ha prinsessrosa säng.

Mina skolbarn verkade uppskatta det de hörde och på barns vis uppmärksammade de logiken i Mars-Britts namn. Kan man heta som den ena månaden går det så klart bra med den andra också!


Bild: Piratförlaget

När Anne Holt inte skriver barnböcker är hon deckarförfattare. 1222 över havet och Frukta inte är två titlar i denna genre som står i min bokhylla.

Anne Holt & Anne Holt
Maj-Britt, Mars-Britt och Husvagnen
Lilla Piratförlaget