tisdag 31 maj 2011

Sommarkalas á la Hannu

Bild: Hannu Sarenström
Norstedts


Nu är det dags för Sommarkalas - eller i varje fall att planera för sådana festligheter! Uppföljaren till den härliga och vackra Vinterkalas har jag längtat efter att titta i.

Och när jag öppnar till allra första bilduppslaget, på omslagets innersida, möter mig en sådan härlig somrig bild. Det är uppdukat till kvällskalas framför Hannus, denna entusiastiska blom- och matmänniskas välkända trappa och dubbeldörrar. http://hannu-s.blogspot.com/ Levande ljus i gamla mässingsstakar, rödvin och tomatsallad med persilja och bönor i stor vit skål mitt på det slitna träbordet. Blåvitt porslin och vackert bröd och blomster i bakgrunden fullbordar den inbjudande bilden. Vem skulle inte trivas på sådant kalas?


Hannu Sarenström förespråkar att man bär ut möblerna i naturen, som här i underbart äppelrum.


Bild:.Hannu Sarenström
Norstedts


Boken har ett hanterbart format. Inbunden med måtten 18 x  25 cm. Över 280 sidor och med grönt sidenband till bokmärke. Sådant faller jag ju alltid för! Pappret till text och bilder är glansigt och också det till min belåtenhet. Många goda recept att läsa, liksom annan text och många härliga bilder att titta på. De flesta tagna av författaren själv. Jag slår upp boken på måfå och på sidan 127 ångar musselsoppan med kokosmjölk och koriander mot mig. Det ryker och bilden lyser, men jag går nog ändå vidare (började visst läsa bakifrån)  och funderar på broccolipeston på sidan 110 till pastan. Det är en fröjd att läsa recepten som känns väldigt tillagningsbara.

Bild: Hannu Sarenström
Norstedts

Ännu en somrig efterrätt


Jag blir glad när jag läser Hannus recept på klappgröt. Det är inte samma som min mormors recept, det Sarenströmska är på lingon, mitt på vinbärssaft, men att någon mer i modern tid talar om klappgröt gläder mig mycket. När man serverar denna dessert tänker då inte gästerna på gröt, snarare på fromage för det här är en lättäten och syrlig avslutning på en god måltid.



Hannu Sarenström
Sommarkalas
Norstedts (2011)

onsdag 25 maj 2011

Roman med humor

Bild: Kabusa Förlag




Birigitta Stribe heter debutanten på Kabusa Böcker.  Endera Dan heter boken. Och med den har jag fått en ny favorit! Alla ni som längtar efter en ROLIG lättläst bok och innehåll med igenkänningsfaktor - här är den! I alla fall för medelålders kvinnor med fotknölar och som liksom bokens Britt-Marie Assarsson läser gamla tidningshögar när det är dags för städning.

Författaren själv berättar angående handlingen ”Jag vill att det ska börja i en riktig verklighet. Sen kan det få sväva.” Och det gör det.

God kväll!

måndag 23 maj 2011

Häftad med flikar

Bild: Piratförlaget
                                                           

                                          Man kan ju tycka jag är ytlig... 

men även om jag blir förtjust när jag får tag i en vacker bok med just ovanstående egenskaper betyder också innehållet en hel del för min bokuppfattning.

Liza Marklund. För mig och för många, många är hon Deckardrottning, men hon är också kvinnan och journalisten bakom krönikor i såväl svensk som utländsk press. I den här boken återfinns en del av hennes produktion under 25 år i den genren.

Här finns starkt och berörande samhälls- och omvärldsengagemang, hon skriver om kvinnovåld och  fackföreningsrörelser, om Malawi och Kambodja. Ett avsnitt heter Skrik som aldrig tystnar och handlar om Anna Lind.

Boken är lättläst, men inte lättsam. Och den är lätt att stoppa ner i utflyktskorg och handväska för en stunds läsning på strand eller tåg.


Liza Marklund
Nya röster sjunger samma sånger
Piratförlaget (2011)

tisdag 17 maj 2011

Barnbok om bilar






Det är roligt att prata böcker med barnbarn. När vi träffade vårt i lördags var favoritboken för två och ett halvt-åringen Vi letar Konstiga bilar. Ulf Nilsson har skrivit texten och Sarah Sheppard har illustrerat.

Genialiskt låter de innehållet ge stimulans åt olika åldrar och intressenivåer. Faktarutor för de specialintresserade och kanske äldre barnen, medan teckningarna och den enklare texten inbjuder till samtal och lässtunder med de lite yngre.

Bonnier Carlsen aviserar att Hur du kör konstiga bilar kommer ut till hösten. Också den av duon Nilsson och Sheppard. Den ska handla om vägvältar och grävmaskiner, om att ratta, gasa och sätta på sirener. Kan lätt tänka mig att det blir en ny favvobok!


Ulf Nilsson
Sarah Sheppard
Vi letar Konstiga bilar
Bonnier Carlsen (2010)

måndag 16 maj 2011

Resan till, och boken om, Konsten i Malmös Citytunnel

Dagens Bok här på bloggen



Från Stockholm går resan med X2000 mot Västkusten


    och jag kan njuta frukost i godan ro innan tåget söderut avgår. 


Hallands kustlandskap 
och 


städer svischar förbi.



Oj! Min hemstation kan jag bara vinka på eftersom Intercity-tågen inte stannar där. Men med biljett köpt billigt på Tradera gör det inget att vägen hem går över Hallandsås.

Laholmsbukten från Båstads höjder

Mer än en gång under resan kommer Olle Adolphsons Resan hem för mig. Ni 50-talister och äldre vet vilken visa jag nynnar på, eller hur? "En söndag ut i Skövde, om middan klockan två, en man stod på perrongen och vänta på sitt tåg..." Och så följer en jakt på tåg och tågtider för att resenären ska kunna pusta ut på önskad central i tid till jobbet på måndag morgon. Om jag kommer ihåg texten rätt. 


I Malmö blir det en liten sightseeing-promenad och middag i solskenet på Lilla Torg.


Malmö Centralstation (från 1848) vid kanalen och Skeppsbron genomgår en modernisering. 


Stationen har fått ny glashall och två nya plattformar i samband med byggandet av Nya Citytunneln.  





I väntan på Öresundståget med avgång 17.08 passar jag på att beundra den rörliga utsmyckningen. Stora filmrutor på perrongväggarna tar de väntande tågresenärerna med till grönskande fält, vattendrag och stadsmyller. Regndroppar, dimma och flödande solsken. Först tror jag att odlingsfälten är lokalpatriotiskt och turistvänligt skånska, men sedan ser jag annan och  betydligt mer exotisk växtlighet än till o med det bördiga landskapet kring Malmö kan erbjuda. 

Filmrutorna är streckiga och trötta  i sitt uttryck. Som tagna med en kamera med dammig och skavd lins. De påminner om skoltidens slitna projektorfilmer om tågresor till svenska fjällvärlden och kanotfärder på Amazonas. Med tanke på nutida filmares tillgång till modern teknik inser jag att denna tillbakablickande känsla är en avsiktlig del i konstupplevelsen av den chilenskfödda filmaren Tania Ruiz Gutiréz.

I övrigt ger de nya perrongerna i den underjordiska stationsdelen som sig bör ett modernt och genomtänkt intyck. Min tågpendlande dotter har poängterat för mig de fina taken med enhetliga plattor i stället för synliga rör och elinstallationer á la stormarknad. 

Arena Förlag

I boken Attraktion från Arena bokförlag läser jag om de olika stationerna, perrongerna och konstverken i denna nybyggnation under jord. Eller snarare skulle vilja läsa... För så fort jag öppnar boken med läcker formgivning i nyanser av grått och  med piggt rosa rygg känns bokstäverna svårgripbara. Först funderar jag på om jag har fel glasögon, sedan om det är migrän på gång? Men så inser jag att det är typsnittet som gör texten tunn och svårläst. Tacksam för att det inte är svaga ögon eller sjukdom känner jag ändå en viss besvikelse. På grund av valt typsnitt är detta ingen bok att sträckläsa, här går det endast att koncentrera sig på ett par meningar åt gången.

Annars är boken klart läsvärd med historik, korrespondens mellan redaktör och konstnärer och hela uppslag med intressanta bilder. Och nu när jag läst om installationen på Nedre Malmö Central ska jag inför nästa resa läsa på om övriga stationerna med konstverk.

Boken Attraktion har också det engelska ordet Attraction i sin titel. All text i boken består av lika delar svenska och engelska. En spalt på svenska jämsides med den engelska översättningen hela boken igenom. Detta gör boken med sitt moderna innehåll till en lämplig gåva till engelsktalande gäster och vänner.






Attraktion
Attraction
Konsten i Citytunneln
The Art in Citytunneln
Karin Faxén

Bokförlaget Arena (2010)

söndag 15 maj 2011

Stad i förvandling - Stockholm. Klarakvarteren och Nils Ferlin


När jag på min Sverige-i-våren-resa letat mig ut från Centralen i Stockholm stannade jag förvånat på Klarabergsgatanoch tittade ut över ett rivningshål. 


Grävmaskiner i Klarakvareteren! Igen! Nu? År 2011!? Var min undrande reaktion. 




April år 2011. Här gröps en bit Klarakvarter återigen ur. Denna gång för moderna kommunikationer...

....för här ska bli nedgång till nya Citybanan läser jag mig till.


När jag kommer hem vet jag vilken bok jag ska bläddra i för att få veta mer om hur kvarteren och staden såg ut för ett antal decennier sedan.


Bild: Inez Berman
Prisma/Norstedts

En stor bok för alla intresserade av Stockholmiana där filmaren Jan Bergman har samlat en mängd bilder från Stockholm mellan 1930 och 1970. Hans mor, Inez Bergman föddes1917 i Ålands skärgård där hon senare blev moderlös och bortauktionerad. Som 17-åring flyttade hon till Stockholm. Hon berättar om vägglöss och kalla vintrar med frostblommor på fönstren. På 1930-talet fick Inez Bergman en lådkamera och började fotografera. Tack vare hennes son och hennes egen gedigna fotodokumentation av ett för sedan länge svunnet Stockholm  kan vi läsa, titta, begrunda och jämföra. Stockholm och livet, nu och då.


Jan Bergman
Stad i förvandling
Människor och miljöer i Stockholm 1930-1970
Prisma 2009




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Min litterära bild av Stockholm är präglad av  berättelser om tidningskvarteren, Klarabohemerna, krogar och billiga hotell  i stadsdelen Klara på Nedre Norrmalm. Men man läser ockå om misär och fattigdom i denna gamla slitna del av huvudstaden. Rivningen under 1900-talets senare hälft, Norrmalmsregleringen, gav oss i stället Åhléns City-byggnaden och skyskraporna- de fem trumpetstötarna för ett nytt och modernt city - vid Sergels torg (om nu Klarakvarteren sträckte sig dit, annars ursäkta en lantis försök att förstå stadsbildens omvandling). 


Klara kyrka står kvar och här står också han sedan 1982. Poeten och förgrundsgestalten. I naturlig storlek och mitt på trottoaren, som skulptur av Karl Göte Bejemark.










Nils Ferlin (1898-1961)


Även om han föddes i Värmland och är välkänd 
som spektakulär staty i Filipstad är 
också Nils Ferlin och Klarakvarteren synonyma.

1929 skrev han kontrakt med Bonniers förlag och året 
därpå kom diktsamlingen 
En döddansares visor ut.





  

lördag 7 maj 2011

Plantskolor värda en omväg

Bild: Norstedts


Nu har vi firat kungen en hel vecka här på bloggen medan jag haft andra roligheter för mig. Jag har ätit sparris, lyssnat på näktergal och luktat på syréner i Tyskland och sedan fortsatt med intressanta reportageutflykter i det vackra svenska majlandskapet sedan sist jag skrev. I torsdags gällde det Scania lastbilar och igår plantskolor och trädgårdsodlingar i södra Halland. Därav dagens boktips.

Plantskolor värda en omväg har ett bra format. Och är tryckt på glansigt fint papper som doftar så där gott som bara vissa böcker kan! De vackra blomsterbilderna doftar emot en de också. Som de underbara irisarna som hör till avsnittet om Peter Korns trädgård i Eskilsby.

Idén med en bok om utvalda plantskolor från Ystad i Skåne till Skellefteå i Västerbotten  är ypperlig och jag blev glad när jag såg att en otroligt duktigt trädgårdsmänniska från våra trakter finns med i boken. Jag åkte för att hälsa på i hennes prydliga och ytterst välsorterade plantskola i går.


Birgit Udsen 

på Hårsabäck Perenner 

i Våxtorp (Laholms kommun). Det var intressant att bli guidad omkring i hennes olika plantavdelningar och få veta mer om gräs, violer och andra trädgårdens skönheter.


Min önskelista på perenner till vår nya runda rabatt kommer att bli lång... Men till det återkommer jag när min trädgårdsblogg öppnar för besökare.

En planta var jag i alla fall tvungen att få med mig hem som ett extra minne av besöket. Inte oväntat blev det en planta från kryddavdelningen. Vi älskar gräslök  - som så många andra - och det ska bli roligt att prova den kinesiska varianten. För er som inte känner till den, den har plattare blad än den ordinära gräslöken och därför ska jag plantera den i kruka. Sätter jag den i kryddlandet kanske jag tar den för kveg när den kommer upp till nästa vår...

Ha en god och glad blomstrande lördag!
EvaB
 




Plantskolor värda en omväg
Gröna tips, favoriter och växtporträtt
Susanna Widlundh & Jan Servin
Norstedts (2011)