torsdag 24 april 2014

Trädgård i kruka



Den här boken ligger bredvid mig och jag sneglar omväxlande på den och på de växande äppelknopparna utanför fönstret. Jag kan inte tillåta mig att läsa den ännu, eller gå ut i trädgården, jag måste bli färdig med några artiklar först. 

Men visst ser den inspirerande ut, den här fina nya trädgårdsboken! Den har trevligt format och orden Trädgård och Norstedts dekorativt och enkelt inpräglade på bokryggen.

Hoppas ni har det gott i den fantastiskt snabbgrönskande våren!
Hälsar EvaB





Trädgård i kruka
Odlarglädje året om

Annika Christensen 
Ulrika Otterling

Norstedts (2014)

onsdag 23 april 2014

Tio saker...



Bokens Dag i dag! 
Här innebär det två firanden. Boken i vår trädgård har börjat slå ut sina späda blad just i dag. Den kastar jag ett njutande öga på då och då. Och för att fira Boken med bokstäver har jag plockat lite i de nya bokhögarna och tillåtit mig att bläddra lite här och lite där. Trots att jag egentligen disciplinerat skulle sitta still vid datorn för att göra färdigt ett arbete. 

Boken jag ska berätta om i dag kvalar inte in som en av mina favoriter, men jag uppskattar den för sin värme, för att den är ickevåldsam och för att den innehåller små kärleksfullt uttänkta handlingar.

Författaren Sarah Butler inleder varje nytt kapitel med en lista på tio punkter. Som Tio saker jag vet om min mamma, Tio saker i pappas trädgårdskjul eller Tio saker jag vet om London. De två huvudpersonerna berättar vartannat kapitel var i jagform. Det rör sig om två personligheter som har svårt att finna sig till rätta i det vanliga samhälleliga mönstret. Sidorna fylls av rastlöshet, sorger, undangömda sanningar och ouppklarade relationer, men också av namngivna Londonmiljöer och till viss del förnöjsamhet. 


Tio saker jag lärt mig om kärlek
Sarah Butler
Norstedts pocket (2014)

torsdag 20 mars 2014

780 sidor Elizabeth George


Vill man ha en bok som innehåller en massa sidor, den här har 780, och därmed varar länge är Elizabeth George alltid att lita på! Jag är ju egentligen inte glad för deckare, men de jag läser har jag valt för de fina miljöbeskrivningarnas skull. Synd bara att det ska hamna mordoffer i dem! Elizabeth Georges böcker kan vara rätt otäcka i sitt mördande, men den här boken var riktigt trivsam med inledningsvis en annan sorts icke våldsamt brott. Visst, det hela mynnade ut i ett mord också, men ett oblodigt sådant. Kommissarie Lynley blev skickad på uppdrag till vackra Toscana där han samarbetade med en sympatisk kollega. Barbara Haver är inte fullt så sympatisk och är inte bara påfrestande för sina överordnade, även som läsare blir man frustrerad av hennes enkelriktade bulldozersätt. Fast hon menar ju väl...

En annan bok av en engelsk författare där en av de två huvudpersonerna lever ett helt annat Londonliv är kommissarie Thomas Lynley ska det handla om i mitt nästa inlägg.

Ha det gott hälsar jag i vårblåsten! 
EvaB


En ond liten handling
Elizabeth George
Norstedts (2014)

torsdag 27 februari 2014

Farligt att förtära av Maria Lang




Deckarförfattaren Maria Lang - pseudonym för Dagmar Lange - skulle fyllt 100 år i år. Norstedts Förlag kom redan förra året ut med några nyutgåvor av hennes tidiga böcker. En av dem är Farligt att förtära. Den utspelar sig i läroverksmiljö i Stockholm på tidigt 1950-tal. Det är vårfest, teaterföreställning och stöld ur ett giftskåp. Det är titlar och klassamhälle och i inrednings-sammanhang används ord som ottoman och vestibul. Förra blogginlägget handlade om böcker som intressanta tidsdokument, här är ännu ett!

Farligt att förtära
Maria Lang
Norstedts (2013)


torsdag 20 februari 2014

Alice Babs


När jag nyss låg sjuk i influensa passade jag på att återknyta bekantskapen med några författare i min biografihylla. Först ut var Alice Babs som ju som bekant dog för någon vecka sedan. Jag tycker om att läsa biografier, det allra viktigaste skälet till det är de tidsskildringar man får tillgång till. I Född till musik får man läsa om Alice från hennes födelse på tidigt 1920-tal till pensionärslivet på 1980-talet när hon skrev den här memoarboken. Under alla dessa decennier hände det inte enbart mycket i hennes personliga utveckling till den fantastiska artist hon växte upp till ,utan också i omgivande samhället, i Sverige och övriga världen. 


Alice Babs
Född till musik
Norstedts (1989)



onsdag 5 februari 2014

Hur låter svenskan ejengklien?

Oj. Har jag inte bloggat på SÅ länge! Gör man inte det varje dag, eller regelbundet varje vecka är det lätt det drar ut på tiden och då kan det visst bli ett så här långt uppehåll. Nu ska vi se om jag kan ändra på det. 

Läst har jag i alla fall gjort om än jag inte bloggat. Godnattboken just nu är både trevlig, intressant och tankeväckande på sitt sätt, men det faktum att den tillhör den kategori den gör innebär att man inte sträckläser den eller ligger vaken halva nätterna för att man måste veta vad som händer på nästa boksida.




Svenskans vokaler, näsljud och stavelser. Vad som hänt historiskt och vad som händer nu med språket.Jag kommer definitivt att låta den här boken ingå i min sängliga bokhög.. Den är lättläst och layouten är luftig med små bilder här o var. Och mycket lärorik! Att talspråk och skriftspråk skiljer sig åt vet vi ju, men att det är så stor skillnad har jag nog inte varit riktigt medveten om.

Hur låter svenskan egjengklien
Olle Engstrand
Norstedts (2012)