måndag 31 januari 2011

Snöläsning - JULBOKEN



Återigen täcks grannens åker av snö.

Det snöar idag. Och när jag körde från stan mötte jag en Volvo med skylten God Jul på taket. En liten stund senare en liten lastbil med granar (eller var det bara granris?)... Så då förstår ni att jag, när jag kom hem, var i stämning för att  kika i Kristina Strands Julboken, en försenad och kär julklapp. Att få en sådan bok i januari passar mig bra. Då ska jag väl hinna både läsa den och förbereda de idéer jag känner för att ta efter innan det blir jul igen! Det är förresten inte bara en julbok - med rimfrost, vita blommor och mycket vitt i övrigt på bilderna är det en riktig Vinterbok.


Författarinnan tipsar att avknippsade amaryllisblommor är vackra i olika glas på det dukade bordet.



En barkkrans kan jag inte påminna mig ha sett tidigare. Smyckad med gran- och tallkottar som hänger i vanliga snören. Den blev jag riktigt förtjust i! Det är bara att samla barkbitar till nästa vinters annorlunda dörrdekoration!


Vill man göra en ljuspåse, som den som finns på bild på sidan 28 - håll utkik efter tyg med broderi eller ett vackert örngott från loppis. Sy ihop till påse med rynkhuvud, stoppa i en ljusslinga och häng upp på lämpligt ställe. Se där, något som verkligen passar under hela vintersäsongen!

Ljusmanschetter av röda tranbär trädda på ståltråd, ännu fler kottar i vit korg med lite vitt fågeldun som döljer ytterligare en ljusslinga. Tips blandade med glöggrecept och vackert inslagna paket. Det här är en bok att komma ihåg när lusten till vintriga arrangemang börjar göra sig påmind. Till dess får också mitt exemplar sällskapa med de andra julböckerna i hyllan. För i morgon är det kanske vårligt igen? 




Julboken
Kristina Strand
ICA Bokförlag, 2010

lördag 29 januari 2011

En sannolik historia

En god roman från Brombergs!

En sannolik historia är en sådan där bok som man skulle låta stå oläst i bokhyllan. Ett tag. Och bara för att den är bra! En god läskompis att suga på och sedan ta till när man vill ha en sympatisk bok som sänglektyr. Eller kanske reselektyr? 

Fotograf: Casia Bromberg

Jag hörde Karin Alvtegen på radion någon gång förra året och tyckte hon lät trevlig, och så är alltså också hennes bok. Innehållet handlar om ett litet hotell under uppbyggnad i Norrland. Det handlar om lycka och olycka, en finansman, relationer och en ung dotter. Om Stockholm och om landsbygd.

Astrid Lindgren kan vara stolt i sin författarhimmel över broderns duktiga barnbarn Karin!

En sannolik historia
Karin Alvtegen
Brombergs, 2010

torsdag 27 januari 2011

Fika med vänner - eller bjud på födelsedagskalas



Fika för vänner...


Bild: Jimmie Lannér
Norstedts Förlag


... eller som jag idag - baka till födelsedagskalas.

Bild: Jimmie Lannér
Norstedts

Chokladkakor är aldrig fel, eller vad säger ni?

Fika för vänner är trevlig och inspirerande - ett ungdomligt tillskott i min kakbokshylla. Flera uppslag med ett antal fina och stämningsfulla bilder inleder boken. Texten är glad och rask och rolig. Första receptet författaren Linn Larsson bjuder på är  Klassiska bondkakor. Och det är ju mina älsklingskakor! Jag måste baka med detsamma! 

Vilka är era älsklingskakor?


Fika för vänner
 Linn Larsson
Prisma, 2008

onsdag 26 januari 2011

Sanningen om IKEA - felaktigheter om dyslexi

Så! Nu fick jag ändå bloggen att se något så när normal och funktionell ut. Det var bara att ta ett djupt andetag och försöka sig på olika alternativ och förflyttningar. Nu kan jag fortsätta på detta inlägg som dagens TV-tablå inspirerar till.


Bokens omslagsfoto: Carlo Bosco

I kväll visar SVT1  Uppdrag Granskning (Makten och pengarna i IKEA, del 1), och den som granskas är Smålänningen och Schweizaren Ingvar Kamprad. Han måste väl vara en av landets mest kända företagsledare och alla har vi väl ett förhållande till IKEA, eller hur? Min relation till företaget och dess produkter kan ledas mer än 50 år tillbaka i tiden. Jag kommer ihåg den långa och rymliga kartong jag lekte koja i på gräsmattan. Min Pappas 40-årssoffa från det nyöppnade IKEA-varuhuset i Älmhult levererades uppenbarligen inte som platt paket.

En del böcker engagerar mer än andra och när Johan Stenebos uppmärksammade bok från 2009 nyss kommit ut hamnade den halvläst i hyllan efter att jag blivit så irriterad att jag inte kunde fortsätta läsa. Författaren, Johan Stenebo, är civilekonomen som under ett par decennier arbetade inom IKEA-koncernen. När han lämnade företaget skrev han den initerade och stundtals hätska Sanningen om IKEA. 

Min läsreaktion har egentligen inte med IKEAs värdegrunder eller arbetssätt att göra, mer om författarens. Han är i sin bok oförskämd mot olika personer och deras klädstilar, det känner jag igen nu när jag återigen bläddrar i boken. Men vad som slutligen gjorde att jag tappade förtroendet för författaren som sanningsredogörare var hans lättvindiga och felaktiga påståenden om handikappet dyslexi. 


Dyslektikern Ingvar lyder rubriken på sidan 39. Författaren anser att Invar Kamprads  läs- och skrivsvårigheter är en lögnaktig eller kraftigt överdriven skröna, lanserad och vårdad av Ingvar Kamprad själv.(Varför? undrar jag.) Författaren levererar exempel och konstateranden om dyslexi som jag inte kan tro vare sig vetenskapen eller det stora antalet drabbade i denna grupp känner igen. Och det var här jag blev så arg att jag var tvungen att slå igen boken och stoppa den långt in i en hylla. En författare som i ett  ämne är så kategorisk och överlägsen, och därtill helt ute på svag is, känner jag inget förtroende för vad gäller annan information heller. Johan Stenebo påstår att dyslektiker "inte sällan" skriver så fel att innehållet blir omöjligt att förstå. Meningen om Kamprads brev, som "till skillnad från dyslektikerns" alltid är både välstavade och välformulerade är så diskriminerande att jag blir minst lika arg som förra gången och nu kommer boken inte in i min bokhyllan mer.

Här kan man läsa mer om kvällens TV-program där Johan Stenebo medverkar:
http://http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/tidigare-ikea-chefen-kamprad-varldsmastare-i-skatteplanering_5893745.svd


Sanningen om IKEA
Johan Stensbo
ICA Bokförlag, 2009

Allra enklaste handboken för en riktig bloggdumbom - finns den?

Nu hade jag behövt en handbok i hur jag återställer min blogg. Hade bara tänkt ordna till en ram för mina bilder, nu har jag i stället blivit av med högersidan! Som inte vill tillbaka. Ni som hälsar på - ursäkta bloggen, och ursäkta mig... Arbetet fortsätter, fast det känns lite lönlöst kan jag meddela.

Glad onsdag hälsar jag i alla fall!
Eva

tisdag 25 januari 2011

Buonissimo!




Citroner, sol och bergslandskap. Och en flik av blått Medelhav från utsiktsplatsen eller balkongen... 




Eller varför inte nästan hela Medelhavet när man ändå drömmer? 




Jag längtar alltid till Italien när mimosan blommar. Och  kära väninnan i Rom rapporterade redan i förra veckan om denna blommande väldoft.

Min längtan är dock aldrig större än att jag lugnt kan tänka:  Kanske nästa år.... För längtan i sig är också en njutning och jag är så nöjd med det älskade sydsvenska slättlandskapet. Som i dag är inhöljt i dimma. Solig november och dimmig januari, det har blivit lite felvänt, men talgoxen sjunger precis som han ska utanför knuten och pelargoniorna ser ut att tro på en ny säsong där de står i tvättkällaren.

Idag är en dag när det är lämpligt att ta fram Bo Hagströms senaste. Jag tar också fram cd:n  Solens Mat så att jag kan bläddra mellan bokens recept till ackompanjemang av melodier med rätt italiensk känsla.

Buonissimo! Så står det i guldskrift på bokens omslag. På insidan av densamma finns ett heltäckande uppslag med vackra kronärtskockor. Denna grönsak är högt älskad i Italien och Bo Holmström berättar om en kronärtskockfestival på Sicilien. (Den måste jag leta upp mer information om för den hamnar nog på min önskelista!) Kanske man skulle prova  kronärtskocksplättar? Receptet verkar inte så svårt och kronärtskockshjärtan finns ju på burk, även i det italienska köket. Fast då kan det röra sig om kärleksfulla  inläggningar i glasburkar från en lantlig gårdsbutik...

I kapitlet som handlar om italiensk husmanskost finns naturligtvis Minestrone, grönsakssoppa. Med soppklimp - hur många gör det till dagens svenska soppor? Jag har visserligen aldrig varit förtjust i klimp, men det är ändå en viktig ingrediens i traditionellt soppkök. En annan soppa ur boken är Passate di broccoli, mixad broccolisoppa med getostkräm. Jag bläddrar vidare till Fylld ugnsstekt kyckling och Insalata di patate novelle, sallad med nypotatis och sardellerNågot att prova när det är dags för skörd av vår efterlängtade svenska nypotatis!

.
Bilderna är tagna för någon månad sedan, under en boksignering i vår lilla stads eminenta bokhandel. Då bjöds besökarna också på soppa ur bokens receptsamling. Toscansk brödsoppa. God, men att stoppa bröd i soppa är liksom klimp inte min melodi, hur italienskt receptet än må vara...


Författaren och TV-mannen Bo Hagström har besökt vår stad ett par gånger för att tala om Italien, möten med människor och den fascinerande matkulturen. Har ni tillfälle att lyssna till honom in real life - gör det! Många är vi som sitter klistrade vid TV:n när hans programserier om Solens mat visas - och mannen med både den vackra skånskan och den flytande italienskan är minst lika fängslande att lyssna till i verkligheten. Ja jag tycker han är en av de bästa och ledigaste berättare jag någonsin hört.


Längst bak i boken, efter registret på bokens maträtter, står namnen på författarens egna smultronställen med sidhänvisning. Som under Sicilien, där ett recept på Marmellata di arance, apelsinmarmelad, på 1 kg ekologiska apelsiner från lantgården Agriturismo Il Casale delle Rose står beskrivet på sidan 23. Det låter nyttigt i vinterns tid!


Buonissimo
Italienska kök och smultronställen
Bo Hagström
ICA Bokförlag




söndag 23 januari 2011

Elizabeth Gilbert. Pocket eller bio?

Pocket eller bio är en fråga Elizabeth Gilbert skulle svara både och på eftersom hennes Eat, pray, love blivit både storsäljare och film. På svenska lyder titeln Lyckan, kärleken och meningen med livet. 

Omslag: Bonnier Pocket


Ofta prasslar det i mina böcker när jag öppnar dem. Det är tidningsurklippen. Och innanför pärmen till Elizabeth Gilberts bok (omslagsfotot är från filmen med Julia Roberts) ligger en intressant artikel från DN från 12 sept 2010. Med den som bakgrund är det ännu mer givande att läsa boken.
Att Elizabet  Gilbert verkligen är författarinnan, dvs huvudpersonen, i boken tilltalar en sådan biografikonsument som undertecknad.

Miljöerna är världsomspännande, från det omtalade badrumsgolvet i New York till matupplevelser i Italien, meditationer i Indien och Stora kärleken på Bali.

Boken är faktiskt rätt omfattande, pocketens lilla text breder ut sig på dryga 340 sidor och kräver mer tid att läsa än jag först trodde. Det är bra, för den är värd att lägga ner lite tid och tanke på. (Och sedan väntar uppföljaren...) Vad säger ni som läser det här, någon som har en annan åsikt?

Och på frågan Pocket eller bio? Svarar jag att för min del räcker det med boken.

Glad söndag hälsar Eva


Lyckan, kärleken och meningen med livet
Elizabeth Gilbert
Bonnier Pocket

fredag 21 januari 2011

Kulor Cash & Kosing

Foto: Jan Torbjörnsson

Hej i bloggvärlden!

Även det här året innehåller visst dagar som går fort, så fort! Redan är det dag nummer 20 i årets första månad, en av mina favoritmånader (en av tolv favvisar när jag tänker efter).  För att inleda 2011 som medveten konsument har jag läst  aktuella ekonomiböcker och justerat lite i hushållsbudgeten. Jag tror både Mathias Andersson och Charlie Söderberg skulle bli rätt nöjda med mig. 

Boken Kulor Cash & Kosing är lätt att ta till sig med sina fräscha blå rubriker och gott om illustrationer och lättförståeliga tabeller på de 206 sidorna. Fast formatet och den grönbeige  inramningen sammantaget har mer än en gång gjort att jag trott att vi haft en biblioteks- eller lärobok på bordet eller i lässtolen. 

Första meningen i boken deklarerar klart och tydligt: Det här är en bok om dina pengar. Och sedan följer rubriker som Konsten att slippa onödiga smygavgifter, Gräv guld i försäkringsdjungeln och Bo på landet, övernatta i stan. Nu ska det erkännas, jag har hoppat lite i boken så det sistnämnda avsnittet har jag inte fördjupat mig i. Men jag sträcker redan stolt på ryggen, för nog måste  det vara just god ekonomi att både bo på landet och övernatta där -  i  stället för i stan... 

Ett annat kapitel jag hoppas ska vara givande är Banker är som skoaffärer och  Konsten att ... och samtidigt överlista din ICA-handlare. Vi mycket glada för vår lokala ICA-handlare, men det kan ju finnas andra att överlista eller genomskåda.

Nu ska jag inventera. I mitt fall innebär det att  fortsätta på den garderobsrockad som inleddes när jag beslöt att julsakerna skulle förflyttas från en snedgarderob till en annan, mindre sned. Det för med sig omflyttningar av det undanstuvade innehållet i ett flertal garderobs- och skåpsutrymmen och täcker hittills golvet i 2-3 rum.

Granen är nerklippt och ute ur huset sedan länge, men julbocken väntar fortfarande i en undanskymd hörna på att komma in i sin nya julgarderob.

 Dags nu att med största allvar gripa sig an, och helst avsluta,  denna vinteruppgift! För nu vill jag stänga dörren om julsäsongen och välkomna vårvinterns tulpanbuketter.


Glad Fredag!



Kulor Cash & Kosing
Konsten att få ut mer av sina pengar
Mathias Andersson, Charlie Söderberg

ICA Bokförlag, 2010