onsdag 15 februari 2012

Maria Lang


Den lilla staden Skoga i Bergslagen som deckarförfattaren Maria Lang (Dagmar Lange) oftast har som miljö i sina böcker har hennes egen stad Nora som förebild. Denna idyll i Bergslagen med 


 välbevarade trähus,


smala gator och rofyllda innergårdar.


 Maria Langs namn är fortfarande starkt förknippat med denna stad.


Deckare läser jag för enbart för miljöernas skull. Maria Langs böcker innehåller visserligen mord, men inget frossande i blod och utstuderade detaljer. Körsbär i november handlar om ett mord begånget flera decennier tillbaka i tiden när kriminalkommissarie Christer Wijk på besök i hemstaden bestämmer sig för att försöka avslöja mördaren under de få dygn som återstår innan preskribtionstiden går ut. Han lyckas. 

Den här, till min samling nytillkomna bok är inte den bästa Lang-deckare jag läst och ingen jag kommer att rekommendera mig själv att läsa om. Men den innehåller en god dos av Skoga-Nora-atmosfär och då är jag nöjd.


Körsbär i november
Maria Lang
Norstedts (1976)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bodde i Nora under 10 år. 1977-87. Arbetade då på Apoteket i staden och hade glädjen att bo på samma gård som Dagmar Lange. Minns henne tydlig,även som kund på Apoteket som var lite av en social samlingspunkt på den tiden. Hon var gammal redan då men en färgstark person.

EvaB sa...

"Bo på samma gård", så väldigt mycket Skoga-Nora det låter, trevligt!

Tack för att du delade med dig av det fina minnet! Så glad jag blir, nu berikade du min Maria Lang- och Nora-bild! Kan du inte berätta mer om hennes färgstarkhet?