tisdag 6 september 2011

Tantbok och tanttankar

Är jag tant?
Vill jag vara tant?

Frågor jag funderat på lite från och till sedan jag nyligen läst Elin Eks bok Supertanten.


Och funderat ännu lite mer på sedan jag varit hos Bonnier Fakta i Stockholm


 och njutit av en trevlig seneftermiddag tillsammans med andra bokglada i Bokcirkeln Snittar och realiteter.Och sett och hört författarinnan, den charmerande entusiastiska och pratsamma Elin Ek själv presentera tankar ur och om sin bok och sitt tantskap. Boken handlar om tanter hon mött, recept, civilkurage och tanten som ett kulturarv att förvalta. Även för mig sant viktiga centrala livstankar.

Jag gläds åt och förstår så innerligt  Elins njutning av att plocka bär med familjen, att ta vara på det naturen ger, att sedan varje dag ta fram den njutningen och rikedomen i form av god sylt att servera och äta resten av årets dagar. Så där delar vi sannerligen tantskapet. Om det nu är det som är egentlig tantighet?


Vet ni vad! Jag tror jag ska ta och fundera lite till innan jag återkommer till både bok och min egen inställning i frågan. Under tiden lever jag  upp till en del av tantstatusen, enligt feministen Elin Eks kriterier. Jag ska nämligen baka bröd. Och plocka äpplen som sen ska bli till mos och äppelkakor. Tantigt -men  i positiv bemärkelse hoppas jag! -  för en del. Helt enkelt en "medfödd" naturlig självklar livsstil med kvalitet för mig.

Frågan är om den livstilen har etikett, och i så fall vilken?

5 kommentarer:

♥ tant Hanneles bokparadis sa...

Något för mej :)

Zaga sa...

Den boken låter kul!! Kanske nå´got att ge bort till en "tant"! ;-)

Ha det så bra!

Eva-Lis & Zaga

Lilla Kullan sa...

Den skulle kanske passa mig.:-) Kram Stina

Norr om Köpenhamn sa...

Ja, men då är jag absolut en tant jag med. Jag som älskar att safta, sylta o baka ;o))) Men det kan jag nog överleva med....fniss!!
En kul bok som jag måste lägga på minnet.

När jag gjorde inlägget om ruinen, så skrev du något om en brunn (rätta mig om jag har fel). Tänkte bara tipsa dig om en underbar blogg som heter Natalja Oblonskaja som finns i min blogglista. De har en underbar trädgård och har precis byggt en fantastisk mur med brunn och piassa. Och himmel vad det ser sydländskt ut!! SÅ skulle jag vilja ha det:o) Alldeles underbart!
Önskar dig en härlig helg med sol och höstfeeling ;o)
Kram
Ulrika

Marias Hörna - Njut av livet ♥ sa...

Vad trevligt att du varit inne hos mig en sväng. Roligt att du gillar vad du ser. Det värmer. Måste säga att du har en intressant blogg. Önskar dig fina höstdagar nu. Kramar från Maria