torsdag 29 april 2010

Trädgårdsmagi


Som ta-med-sej-i väskan eller läsa-i-sängen-bok är Trädgårdsmagi av Hannu Sarenström alldeles lagom i storlek. Böcker med mjuka pärmar och invikta flikar, så kallat danskt band är läsarvänliga favoriter, då har man i alla fall två bokmärken till hands för de sidor man vill återkomma till. Väljer förlaget en sådan utformning på bokens exteriör brukar innehållet också hålla stilen. Det gör det här. Trädgårdsmagi är utgiven på förlaget Prisma och fanns med på förra årets bokrea, förhoppningsvis finns det fortfarande exemplar kvar i handeln.

Fotografierna är många och vackra. Efter lite försiktigt bläddrande längtar man efter att sätta sig ner och systematiskt titta på bilderna. Från tv-programmet Gröna Rum vet vi med vilken iver och entusiasm Hannu Sarenström möter växtlighet. Han skriver medryckande poetiskt och fotograferar i samma inspirerande stil. Tala om magi! Några grönsaksstilleben på dukade bord med vackert ljussken är lätta att förlora sig i. Likaså bilden på den eleganta stängeln med graciösa löjtnantshjärtan på sidan 35 och bilden på en skottkärra full med grönskande plantor, vårblommande snödroppar och krokus lite längre bak i boken.

Trädgårdsmagi handlar om olika trädgårdar, upplevelser och tankar i Sverige och på andra håll i Europa. Hannu Sarenströms egen trädgård finns på bördiga och blomsterrika Kinnekulle i Västergötland. Ett litet prov på hans levande och lyriska sätt att skriva plockar jag från kapitlet som heter Sensibilitetens estetik.
”Samtidigt som jag tog mina första trevande spadtag i Kinnekulles jord, hörde jag ryktas om Simon Irvine på andra sidan Kinneviken och Läckö slott. Det talades om svällande kål i barocka mönsterplanteringar, om att pumporna kastade sina rankor långt ut över gångarna, och att deras mognande frukter bäddades i reden som lindats med halm. Det talades om ett överdåd, om något vi aldrig tidigare sett.”

Visst skulle man vara beredd att snarast kasta spaden, skjuta datorn åt sidan och hasta iväg för att bese sådana kål- och pumpodlingar!

Trädgårdsmagi
Hannu Sarenström
Prisma

Inga kommentarer: