tisdag 31 maj 2011

Sommarkalas á la Hannu

Bild: Hannu Sarenström
Norstedts


Nu är det dags för Sommarkalas - eller i varje fall att planera för sådana festligheter! Uppföljaren till den härliga och vackra Vinterkalas har jag längtat efter att titta i.

Och när jag öppnar till allra första bilduppslaget, på omslagets innersida, möter mig en sådan härlig somrig bild. Det är uppdukat till kvällskalas framför Hannus, denna entusiastiska blom- och matmänniskas välkända trappa och dubbeldörrar. http://hannu-s.blogspot.com/ Levande ljus i gamla mässingsstakar, rödvin och tomatsallad med persilja och bönor i stor vit skål mitt på det slitna träbordet. Blåvitt porslin och vackert bröd och blomster i bakgrunden fullbordar den inbjudande bilden. Vem skulle inte trivas på sådant kalas?


Hannu Sarenström förespråkar att man bär ut möblerna i naturen, som här i underbart äppelrum.


Bild:.Hannu Sarenström
Norstedts


Boken har ett hanterbart format. Inbunden med måtten 18 x  25 cm. Över 280 sidor och med grönt sidenband till bokmärke. Sådant faller jag ju alltid för! Pappret till text och bilder är glansigt och också det till min belåtenhet. Många goda recept att läsa, liksom annan text och många härliga bilder att titta på. De flesta tagna av författaren själv. Jag slår upp boken på måfå och på sidan 127 ångar musselsoppan med kokosmjölk och koriander mot mig. Det ryker och bilden lyser, men jag går nog ändå vidare (började visst läsa bakifrån)  och funderar på broccolipeston på sidan 110 till pastan. Det är en fröjd att läsa recepten som känns väldigt tillagningsbara.

Bild: Hannu Sarenström
Norstedts

Ännu en somrig efterrätt


Jag blir glad när jag läser Hannus recept på klappgröt. Det är inte samma som min mormors recept, det Sarenströmska är på lingon, mitt på vinbärssaft, men att någon mer i modern tid talar om klappgröt gläder mig mycket. När man serverar denna dessert tänker då inte gästerna på gröt, snarare på fromage för det här är en lättäten och syrlig avslutning på en god måltid.Hannu Sarenström
Sommarkalas
Norstedts (2011)

3 kommentarer:

Marie Lithén sa...

en helt underbar bok! Den vackraste i min samling!

EvaB sa...

Håller med, fast boken Trädgårdsmagi med sin omslagsbild är just - magisk!

Maria sa...

Härliga bilder!
Kul att träffa dig i Stockholm på Prosa & Marmelad!
/Maria
www.minaboktips.se