lördag 27 augusti 2011

Visit hos Karin Blixen


Karin Blixen Museum


Karin Blixen 1885-1962
Att hälsa på i författares och andra konstnärers hem, att se miljön de haft som sin vardag, sin inspiration och sin trygghet är en speciell förmån. För ett par veckor sedan åkte vi till Karin Blixens Rundstedlund alldeles vid kanten av Öresund mellan Helsingör och Köpenhamn.


Rungstedlund. På andra sidan vackra Strandvejen; småbåtshamn och fri utsikt mot Öresund.


Bakom murgrönefönster:
  Karin Blixens arbetsrum. Fast när vinterns vindar från havet blev för kyliga flyttade hon till ett annat rum med mindre utsatt väderläge.


Regnmolnen hängde över Själland denna eftermiddag, men det var ändå trivsamt vid trädgårdsserveringens bokhäckar.
Kvällen innan denna vår utflykt till litterärt mål i grannlandet visades Mitt Afrika med Meryl Streep på TV. Denna långfilm med vackra vyer och romantiska och tragiska människoöden bygger på Karin Blixens böcker  om hennes år som farmare i Kenya på 1920- och 30-talen. Hon var då gift med baron Bror von Blixen-Finecke, men efter skilsmässan flyttade baronessan till sitt danska barndomshem Rungstedlund där hon skrev sina berömda böcker. Hon var på sin tid aktuell i nobelprissammanhang och blev också nominerad till detta litteraturpris. Karin Blixen hade även en gedigen konstnärlig utbildning, som ung studerade hon vid konstakademin i Köpenhamn och i Paris. På Rungstedlund hänger en del fina exempel på målningar från denna tid. 

Baronessans säkra sinne för färg och form och intresse för blommor gör att hennes ande lever kvar på ett mycket speciellt sätt i herrgårdsmuseet med de hemtrevliga rummen, eller "stuorna" som danskarna säger.

Rungstedlund sett från parken. Den högra delen innehåller museet.

- Karin Blixen arrangerade blommor till vackra buketter när hon väntade gäster. Och nu har vi gäster varje dag, berättar Rungstedlunds duktiga och charmerande blomsterdekoratör Helén Olsen, som är den som ser till att nutida besökare i Karin Blixens hem möts av de mest underbara blomsterarrangemang.

Och det var just blomster som denna dag förde oss till Rungsted. Vi hade nämligen anmält oss till en rundvandring i trädgården och till demonstrationen av hur man arrangerar en luftig blombukett i Karin Blixenstil. Vilka trevliga och inspirerande timmar vi fick! 


Vi tittade, frågade och luktade på Klippehavens alla fantastiska blommor och växter. Där var allt från rosor till perenna rudbeckior, ettåriga tagetes och grönsakslandets palmkål. Allt planterat och sått för att utgöra ett blomstrande hav för blomsterdekoratören att klippa av till sina blomsterarrangemang.


Skönhetsupplevelerna med de rikblommande rabatterna i gamla fruktträdgården och ögats njutning när vi fick titta närmare på herrgårdens fräscha blombuketter kommer att göra oss lyckliga för lång tid framöver. 
En bok från museishopen blev ett trevligt minne. Men jag kommer också att leta efter Karin Blixen-böcker på antikvariat, för att få veta mer om författarinnans blomsterarrangemang.Bok från Karin Blixen Museet
Rungstedlund


Hoppas det inte åskar för mycket på er idag. Här hade vi stark åska och praktfulla blixtar under morgon och förmiddag. Och mycket regn som inte precis främjade våra planer på fönstermålning och trädgårdsanläggning...

Glad lördag hälsar 
Eva B


7 kommentarer:

bokstödet sa...

Roligt att du tittade in hos mig. Ja Karen Blixen är en stor favorit hos mig, dock har jag dessvärre bara åkt förbi hennes hem. Vilken fin blogg du har. Jag har också ett stort matintresse så jag kommer att titta in på din blogg fler gånger.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Så trevligt, tack för bilderna!

Bokcaféet i byn sa...

Hej Eva!
Vilket underbart inlägg! Jag åkte förbi Karen Blixen muséet för några år sedan, tyvärr var det måndag och visade sig vara stängt. Arrangemanget som du var på låter alldeles underbart! Det ska jag hålla utkik efter nästa sommar! Jag skulle vilja läsa ngt av henne, älskade filmen med Meryl Streep i huvudrollen.
Ha en fin dag!
Kram Anna

EvaB sa...

Tack för trevliga hälsningar, det blir man alltid glad av!

Vi kanske ses på Rungstedlund någon gång? Jag skulle gärna vilja se deras blomsterrabatter i juni när de också har någon visning.

Norr om Köpenhamn sa...

Efter att vi firat vårt pappersbröllop förra söndagen, ville jag besöka Karen Blixens hem, men fick tyvärr inte med mig maken ;o) Så jag spar det till en annan gång. Men 'Mitt Afrika' spelade vi i alla fall in och trots att jag har sett filmen ett antal gånger, ser jag fram emot en kväll i Karen Blixens anda :o)

Ja, himmel vilket oväder det kom i lördags. Har nog aldrig varit med om att det åskat o blixtrat konstant i 7 timmar. Men så fanns det tid för lite läsning i min nya bok 'Sarahs nyckel'. En hemsk bok om judar o förintelsen, men väl läsvärd. Har du läst den?

Hoppas du har en skön måndag!
Kram
Ulrika

Lilla Kullan sa...

Underbart fina bilder.:-) Stina

Mariette sa...

Vilken fin utflykt!

Ett jättehärligt inlägg, blev allt sugen på att åka dit själv...

Hur gick det med blomsterskapelserna...alla lika vackra och personliga,- fyllda med blomsterglädje antar jag... Härligt!!!

Må så gott!

Kram Mariette