söndag 16 oktober 2011

Surdeg på gång!

Torsdag.




I morse betraktade jag vårt stora köksbord med andra ögon än de (= mina) som annars brukar önska slipning och inoljning av träskivorna med sin myckna familjehistoria. Visst brukar det förutom att vara vårt matbord också vara mitt bakbord, men inte förrän i går kväll fick jag höra att det för utbakning av bröd är en fördel med en inte alldeles slät träskiva. Med andra ord övergick vårt älskade köksbord från att utgöra irritationsobjekt till en brödbagerskas tillgång. 

Tack också för det, Solhaga Stenugnsbageri!



Nu har den här boken tagits ner från sin hylla.


 Foto: Klas Andersson
Norstedts


Bröd & kaffebröd
Jan Hedh
Foto: Klas Andersson
Norstedts (2009)



Genom samtal med redan frälsta surdegsbagare och framför allt genom gårdagskvällens fantastiska bakkurs på Solhaga i Slöinge kan jag äntligen tänka mig påbörja läsningen av den Hedska bakbibeln. Jag har ju närmast blivit avskräckt tidigare gånger jag öppnat pärmarna. Ska man baka med surdeg och inte har en civilingenjörs läggning eller utbildning ska man kanske börja med en enklare bok i ämnet? Därmed inte sagt att jag inte inser vilken fantastisk mäster och guru Jan Hedh är!



Bild: Solhaga Stenugnsbageri


Sara Wennerholm Solhaga Stenugnsbageri går själv utbildning för Jan Hed och till bageriets Gustav Fagermans bakgrund hör kända OlofViktors på Österlen ("bageriet med sura degar men glada bagare").


Brödkvällen på Solhaga inleddes med välkomnande te och kaffe. Och gott pålägg (från lokala producenter) på underbart smakrikt stenugnsbakat bröd. Det och den inledande teorin med presentation av bakredskap ...



... såväl som surdegarna i bageriet gav bara det valuta för kursavgiften.


 Men mer skulle komma!


Närkontakt med bröd och deg, formande av bullar och limpor, skårande av baguetter och korgjästa bröd.




Sara och Gustav delade generöst med sig av kunskap och tips och som kronan på verket fick vi varsin påse med surdegar på vete- respektive rågmjöl. Men inte nog med detta, också rejäla vita svällande degar kunde vi packa in i våra kylskåp när vi kom hem. Och till frukost kunde vi glädjas åt och välja bland de olika brödsorter vi fått hem i Solhagas bruna papperskassar och påsar.







-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nedan är vad jag bakade här hemma av en del av degen från Solhaga. Förutom några avlånga bröd blev det Timjansbullar till ärtsoppan.






Nu har jag fullt upp med att passa mina surdegar, men ska också göra ett försök att torka en del av det som jäser i kylskåpet. Som en reserv om jag skulle missa mata degarna med vatten och mjöl...


Är det någon som blir sugen på att gå en brödkurs hos Sara och Gustav, eller bara åka inom Slöinge för att köpa bästa brödet eller bullen när ni ändå har vägarna förbi? Här kommer länken till Solhaga Stenugnsbageri!

Är ni kära läsare surdegsfans? Vilket är ert bästa bröd?




6 kommentarer:

Mariette sa...

Hej Eva!

Vilket härligt inlägg!
Så inspirerande och givande det måste varit!

Låter hur gott och lärorikt och trevligt som helst!

Jag har aldrig bakat med surdeg...men borde ju nästan prova..., att man blev sugen efter detta inlägg är i alla fall ett som är sant!

Mycket goda och härliga bilder!

Kram Mariette

Nattens bibliotek sa...

Vilka härliga bilder. Jag har också alltid en surdeg på gång som jag ömt vårdar. På helgerna bakar jag. Men när jag ser dina fina bilder inser jag att jag har mycket kvar att lära.

Ingrid sa...

Så läckra och fina bröd.

På Solhaga var jag inom i somras och fikade samt köpte ett bröd. Inte varit där tidigare. Mysigt ställe.

Jag har bara bakat Hermanbröd. Tycker de blir lite torra. Däremot kunde man göra en kaka av degen som blev god.

Såg att du har länk till syförening på webben. Vilka duktiga tjejer. Jag blir så sugen på både det ena och andra.

mimmimarie sa...

Vilket sammanträffande. Jag ska till mitt lokala bibliotek på torsdag på surdegskväll!

Hanneles bokparadis sa...

Mysig avkoppling, jag bakar med enkel surdeg som står över natten.

Norr om Köpenhamn sa...

Fortfarande har jag inte provat surdegsbröd, men tanken har funnits där länge. Och jag som inte har en plikt alla dagar i veckan, borde om nån, ha tid med det ;o)
En surdegskurs låter underbart och jag blir genast nyfiken :o)
Det där med att 'mata' degen har jag erfarenhet av sedan 'Herman-kakan' (har du provat den?) Så en surdeg måste jag bara få till!!

Tack för ett väldigt inspirerande inlägg och jättefina bilder!
Ha nu en skön helg och njut av surdegsbröd från ojämnt köksbord ;o)))
Kram på dig
Ulrika