fredag 4 november 2011

Karin Franssons Bästa

Oturligt för en bra bok, men ibland är man inte mottaglig. Kanske ska man bara inte välja receptsamlingar som godnattläsning? Men tack o lov! När jag i dagsljus tittar i receptregistret blir jag sugen på både Rödvinsrostad Hjort och Örthonung och Bakad fläsksida med knaprig yta och .... och ....


Bild: Norstedts förlag


Karin Franssons Bästa
Från vintergrytor till sommargrönt heter boken som inleds med soppor. Thailändsk köttfärssoppa med kaffirlimeblad, noc nam, risnudlar och björnrotsblad. Sedan kommer pumpasoppa med calvadosgrädde och i fågelavsnittet Örtspäckat kycklingbröst och marinerad couscous med blomkål.

Fantastiska recept till fantastiska rätter, men jag är lat och det är höst och jag tror jag nöjer mig med rotfrukter, lingon och svenska frukter som äpplen och päron. Bokens listor på ingredienser är så långa så långa, och jag som oftast utmanar mig med endast ett fåtal orkade knappt läsa igenom allt.

Ugnsstekt kyckling i hö från Alvaret låter som i högsta grad lokalodlat för öländska Karin Fransson. En härlig essens av sommardoft! Här i mina trakter finns också gott om hö, men även allergiker i familjen, så det roliga receptet använder jag enbart som sympatisk kuriosa. Palmkål och stenkyndel borde inspirera, men jag vet att kryddorna ute på kökstrappan känner av slutet på växtsäsongen och jag själv vill helst hålla mig till höstliga grytor.

När och om jag ändå vill variera mina svenska rotfrukter och päron med något exotiskt kan jag välja mig en stor ananas och stoppa den i ugnen så även mitten blir mjuk och god. För så gör Karin Fransson och hon påminner om att exotiska frukter är bäst på vintern. Och till söndagens familjemiddag ska jag tänka på Karin Franssons Olivpotatis. Kanske jag rentav gör sådana!

Lite vårlängtan känns i magen, härliga hösten till trots, när jag läser receptet på Maskrosgelé på 250 gram utslagna maskrosblommor...

Så - det här är allt en mycket bra receptsamling - men så är det också mat- och örtgurun Karin Franssons Bästa!


Boken har både trevlig layout och trevligt format. Exempel på andra titlar i bokserien ärJan Hedhs Bästa och Leif Mannerströms Bästa.

Är det någon som lagat något ur Karin Franssons böcker? Vad ska ni bjuda på till helgens middagar? I morgon bjuds det potatisgratäng och rökt hjortfilé här när fyra generationer samlas kring matsalsbordet. Till efterrätt något med äpple.


God och Glad helg!
EvaB


Karin Franssons Bästa
Norstedts (2011)1 kommentar:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Hihi, ingen läsning för hungriga :)