tisdag 8 november 2011

Nordens Flora i inredningen

Jag brukar oftast skriva om nyutgivna böcker här på bloggen, men när jag häromdagen skulle Inreda lite mer planerat och medvetet med just böcker blev det med en floraserie som jag alltid tyckt mycket om. Nordens Flora har funnits i vår bokhylla sedan den gavs ut 1974. Jag vill komma ihåg att det var en kär och återkommande present till Skogsmannen då under våra första gemensamma år.
Precis utanför fönstret växer en rosenbuske som glömt bort sin inympade finrosframtid och återgått till vildvuxet buskrosursprung. 
Kombinationen tuktning inför rosens flytt till annan rabatt och behov av säsongsblommor till fönsterkrukan fick mig att öppna fönstret och bekvämt ansa rosenbusken.Nyponrosor finns i bokseriens band nr 5, på sidorna 293-96 kan man läsa om olika rosor. Kanelros, Luddnypon och Höstnypon. Bladen i vasen på fönsterbrädan håller på att förtorkas och de där ute ramla av. Snart återstår på busken bara det som tilllhör fåglarnas vinterranson av nypon och jag kan inte med hjälp av bland annat bladens undersida få rätt namn på rosenbusken. Jag njuter i stället av de vackra tecknade planscherna längre bak i boken och lär mig - fast förmodligen bara helt tillfälligt - att luktnypon heter Rosa Rubiginosa.


Nordens Flora
C.A M. Lindman
W&W (1974)

2 kommentarer:

AKJ sa...

Jättesnyggt!

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Tänk Nordens Flora hade maken med sig i boet, så dom står här i vår bokhylla. Är evigheter sen jag tittade i någon, ska allt göra det nu.
Kramar
AnnaMaria