söndag 11 december 2011

Retorik i tiden


23 historiska recept för framgång. 

Och ett recept på mat från mig.

.Bild; Norstedts


Retorik - talekonst och konstprosa med rötter i det antika Grekland och gamla romarriket. Boken, skriven av Göran Hägg, författtare, debattör och litteraturdocent ger prov på historiskt kända personers tal och börjar med Cicero, fortsätter via Heliga Birigitta, Lincoln och Churchill till Kennedy, påven och president Obama. Varje kapitel avslutas pedagogiskt med några uppunktade lärdomar som

Ju större publik på plats, desto lättare att väcka entusiasm


Bryt alltid mot föregående talares stil


och

Man vinner som sagt på att medge det man anklagas för

Även Kung Carl XVI Gustaf ägnas ett kapitel, det handlar om det uppskattade och medkännande Tsunamitalet. Retorik i Tiden beskrivs i baksidestexten som underhållande historiebok och användbar handbok. Till detta ska fogas debattbok. 
"Helt tydligt trodde majoriteten av lyssnare - även om det framstår som närmast ofattbart - att majestätet genomgått en lidnersk knäpp och från naivistisk nivå plötsligt svävat upp till litterära höjder i elitklass."
Eller
"Tydligen har den kompetenta personalen ersatts av det vanliga halvmilitära entourage som profiterar på arvmornarkin."

Trevligare att läsa är avsnittet med Selma Lagerlöfs tacktal från1909 när hon tilldelades Nobelpriset i litteratur. Vid banketten på Grand Hotel höll hon ett långt sagoskimrande tal som dialog med sin gamle far, löjtnant Lagerlöf sittandes i sin himmelska gungstol.

Vad tyckte ni om 2011 års nobeltal? Att vara Nobelpristagare behöver inte vara synonymt med att vara god talare. Men litteraturpristagare Tranströmers tal var lysande, och så väl framfört av fru Tranströmer, tycker ni inte?


Retorik i tiden
Göran Hägg
Norstedts (2011)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skogsmannen och jag tycker om att fira Nobel i våra väl insuttna korgstolar i vardagsrummet.


Här har vi ännu inte gjort vår entré...


Med tända ljus och för min del så småningom gott invirad i en pläd. (Jag tror det är för att kompensera de bara axlarna på de vackra Nobelfestdamerna. Jag undrar varje år om de sitter i drag och huttrar omä rkligt eller om det kanske är så varmt av alla ljus och människor att det är en välsignelse att inte bära frack som herrarna?)

Nog för att pärlhönstallriken där i Blå Hallen såg delikat ut, men jag blandade goda grönsaker i gjutjärnspannan och njöt av att ännu i mitten av december kunna klippa timjansrevor från kryddkrukan på kökstrappan. Rätten döpte jag i all sin enkelhet till Spaghetti Alfred och så var vi också jättenöjda middagsgäster. Vill ni ha receptet?

Spaghetti Alfred
När adventstjärnan skulle upp hade den stora och höstligt orange vintersquashen i fönsterkarmen gjort sitt som dekoration och har därefter fått förgylla flera måltider. I glädje över svenskodlade tomater ända in i december firade vi både Nobeldagen och en lång grönsakssäsong med en färgglad spaghetti- och grönsaksrätt. 


Till 2-4 pers
Olivolja
1 Haloumiost
Några hg rökt skinka (eller julskinka!)
Vintersquash eller 1-2 zucchini
1 låda körsbärstomater
4 -6 vanliga tomater
1 – 2 dl oliver
1 klyfta vitlök
Salt
Peppar
Ev. färska kryddblad av timjan eller basilika.

Bryn skinktärningarna och den skivade haloumi-osten i olivolja. Ta upp och lägg åt sidan. Skär en vintersquash eller vanlig squash/zucchini i tärningar och hacka vitlöksklyftan. Halvera körsbärstomater och klyfta stora tomater och låt allt puttra tillsammans med oliverna tills grönsakerna fått lagom konsistens men fortfarande har spänst kvar. 

Krydda och blanda ner skinktärningar och ost och toppa eventuellt med färska kryddblad. Servera till spaghetti.

Hoppas denna adventshelg varit god och trevlig för er alla!




2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Bra anledning att fira :)

Anonym sa...

Hej från Karin!