torsdag 21 januari 2010

Matsmart


Torsdag och miljötipsdags! Jag läser Marit Paulsens Lurad av Laxen (Brombergs) och nickar instämmande när jag kommer till hennes råd i slutet av boken (vilket inte betyder att jag läst ut den, jag läser ofta slutet först). Marit, denna envisa och tappra miljökämpe och matmänniska som berikat matdebatten sedan 1970-talets Land, tipsar om att spara på maten. Inte kasta rester, utan i stället laga till något gott av dem. Hoppas de flesta av oss tycker detta är självklart, men enligt Marit Paulsen slänger ändå varje svensk 100 kilo fullt ätlig mat i soporna. Varje år!

Vilka är era favvo-rest-recept? Jag använder gärna rester och då kan det bli spaghettigratäng eller en liten rest-buffé till kvällsmat.

Må så gott alla!

4 kommentarer:

Granne med Selma sa...

Oj! 100 kilo/person och år... Fast vi har höns så förhoppningsvis är det lite bättre. Man får ju liksom tillbaka matresterna som ägg :-)

Emmas utsikt sa...

Vi får som regel alltid rester till EN portion. Den skickar jag antingen med barna till dagis eller så käkar jag det själv dagen efter. Men klart vi kastar mat vi också. Det blir ju så. :/

EvaB sa...

Trevligt med höns! Det hade vi i många år, men de fattade aldrig att vi tyckte de kunde byta ut blomsterrabattsdieten mot matrester.

100 kilo per person är jättemycket. Jag undrar om inte både potatisskal, kotlettben och äppelskruttar ingår?

Sofia och Marie sa...

Frittata är min favorit - överbliven pasta, skink eller korvbitar, grönsaker (vilka som helst faktiskt) i en panna och sen äggsmet över det. Och ungarna gillar det!