söndag 3 januari 2010

...och julen varar än

God Fortsättning på 2010!

Vad nytt på bokfronten? Jo att vi med högst vuxna barn börjat sortera bland hemmets barnlitteratur för att få lite mer utrymme i bokhyllorna. Vilka olästa/vällästa böcker ska kastas, vilka ska vara kvar i föräldrahemmet och vilka ska tas om hand av rättmätig ägare? Där finns mer att göra, men intresset är förståeligt nog inte så stort för dem som får extra högar att ta hand om och härbärgera...

Jultomten är som bekant bokligt intresserad så det blev några nya godingar att börja läsa. Håller på med en deckare av Donna Leon, den återkommer jag nog till här i spalterna.

Hos oss är det fortfarande jul, gnistrande snö, rimfrost på träden och en massa minusgrader. Åtminstone 12. Vi eldar brasa och på kvällarna njuter vi av den förtätade stämningen med julmusik och alla tända ljus.Julen doftar fortfarande, och andra, eller är det redan tredje, omgången hyacinther blommar. Men jag ser på dem att i morgon är det dags att antingen byta ut dem eller ändra om mer radikalt i krukor och köksfönster.


Alla julstjärnorna - vi har rader av sådana i flera fönster - ser ut att kunna hålla ett bra tag ännu. Ibland kan det ju vara så att man nästan får ta död på dem när januarisolen lyser och man vill ha in våren. Men ännu behövs de i flera flera veckor och med det här kalla vädret har jag oroligt funderat på om dessa frostkänsliga julblommor kanske finner det för kallt vid kyliga fönsterrutor. Men de har lyckligtvis klarat det så här långt. Det gjorde dock inte nyårets basilika-planta. Jag vet ju att dylika delikata kryddväxter är känsliga och det stod en skylt i affären att de fryser redan vid +5. Det såg nog lite konstigt ut när jag promenerade över torget med min basilikakruka instoppad under kappan. Vilket inte hjälpte, efter en timme i köksfönstret visade växten tydliga frostskador och drog sin sista suck innan det blev någon pesto till nyårsbuffén.


Men hur mycket jag än njuter av att ha både famljen och julen samlad ännu ett tag kände jag redan i går att det ska bli roligt att plocka undan julen och bjuda in våren. Med en stor bukett knarrande honungsdoftande tulpaner.


Men innan dess ska vi spela fler sällskapsspel, äta mer grönkål, njuta av de sista julkakorna och inte tänka för mycket på att vi snart har många geografiska mil mellan generationerna.

3 kommentarer:

Dona blogg sa...

God fortsättning - och tack för hälsningen hos mig :)
Lata mellandagar är perfekt för böcker. Bläddrar mest i mina trädgårdsböcker och drömmer...

KRAM

Livsnjutaren sa...

Tulpaner!!!!
Underbara i alla dess färger och former....

Ha det gott.

Granne med Selma sa...

Kul att du hänger på!
Jag har länkat till dig inne hos mig
Kram Sussie