söndag 12 december 2010

Gastronomiska Akademin


Är det någon som samlar årsböcker från Gastronomiska Akademin? Det var först i fjor som jag fick upp ögonen för denna godbit i bokvärlden. 2010 års kalender var sista året med professor Jan Öyvind Swahn som huvudredaktör. Så det var högtidligt för mig att han skrev sitt namn i mitt exemplar av den årsboken.


Jan Öyvind Swahns efterträdare på den gastronomiska posten är Magdalena Ribbing,


så det blir lätt att fortsätta läsa denna matakademis fina årsskrift med glädje och stor behållning.

Svenska Akademin tilldelar sina ledamöter en numrerad stol, Gastronomiska Akademin delar ut tallrikar i stället. Nummer 1 innehar författaren Niklas Rådström och han inleder boken med Musiken och Kokkonsten. Sedan följer olika avsnitt där den röda tråden är kombinationen mat och musik. Det finns också några recept i slutet av boken. Jag som ännu inte läst hela, (jag har bara tagit mig några smakprov!) har ändå fått ögonen på ett högtidstal från Skåneländska Gastronomiska Akademin. Inte för att vara lokalpatriotisk utan tvärtom, för att det ger en global tankeställare på ett lättillgängligt sätt.

De som får denna bok i julkapp har en underhållande läsning framför sig. Själv ska jag nog också spara resten av kapitlen till julläsningen.

God och Glad Adventssöndag!

1 kommentar:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Tittar in och önskar dig en fin adventskväll.
Kramar
AnnaMaria