onsdag 29 december 2010

Marie Antoinette vid brasan


God fortsättning på julen! För än är det mycket kvar även om julsäsongen inte riktigt varar ända till påska, ens hos oss julälskare.

(Det har varit avbrott i bloggandet. Ni vet det där tekniska... Ja det var julbrådskan också, men ett antal timmar har därtill lagts  på support-samtal och egna försök med pannan i djupa veck. Det har nämligen blivit svårt att komma ut på nätet. Det behövs omstart och inte ens då är det säkert att det går. Högst irriterande och framför allt; så tidsödande! Men betraktar jag det hela som en ny rutin så kan jag nog hanka mig fram tills jag känner att det är absolut dags att lämna in datorn till Datorhjälten i Residensstaden.)

Hoppas er jul varit god! Här har vi njutit av solsken och snö, rödhake och blåmesar bland talgbollar och gyllene stjärnor i utegranen. Hyacinthdoft, julstämning, och julkalas. En stor del av klanen lyckligt samlad i barndomshemmet, om än äldsten med familj var konvalescenter hemma hos sig efter ilsken magsjuka. Nu satsar vi på efterlängtad familje-reunion till nyåret och håller tummarna för att alla är friska då.

Husets julfirande ungdomar har haft glada besök av vänner från  när och fjärran. Med glöggmys, trivsamma frukostar och risgrynsluncher har jag fått associationer till någon idyllisk gammal roman med olika generationers julfirande ute på landet. 


Just romaner har det annars inte blivit så mycket av, men när kostymfilmen om Marie Antoinette visades på TV häromkvällen plockade jag fram boken med samma namn.


 Det är en sådan bok jag tittar och läser lite i då och då när jag känner för lite österrikisk-fransk historia. En intressant biografi över denna österrikiska prinsessa som blev 14-årig brud till franske tronföljaren Louis-Auguste. Boken inleds helt naturligt med en skildring av Marie-Antoienettes barndom, där finns bilder på hennes kejserliga familj, hennes mor var den mäktiga kejsarinnan Maria Theresia. Där finns också bilder på kejserliga slott och jag tänkte mycket just på den här boken när vi under det gångna året besökte Wien och vandrade i imponerande slottssalar. 


- Titta! Det kan vara bakom just dom fönsterna Marie-Antoinette föddes år 1755! Kommer jag ihåg att jag exalterat pekade när vi promenerade omkring utanför Hofburgpalatset.

"

Marie-Antoinette, särskilt då inledningen, är en bok att rekommendera den historieintresserade inför eventuell Wienresa. 

Marie Antoinette
Antonia Fraser
Forum, 20013 kommentarer:

♥ Hannele sa...

Låter som en mysig jul, jag såg filmen av Marie Antoinette på bio och jag var den enda i sällskapet som inte gillade den... Jag tror att jag har någon bok hemma. Gott nytt år!

Tulipa sa...

Hej Eva!

God forsättning!

Låter som en skön jul...

Jag såg filmen häromkvällen, boken har jag inte läst. Gillar historia dock, speciellt om den handlar om Romartiden...(men stavar jag rätt nu...?!) Vet inte varför den alltid gripit och fascinerat mig...men den är sååå spännande...

Önskar dig ett underbart Gott Nytt År!

Kram Mariette

Sophia Callmer sa...

Gott slut och gott nytt 2011!
Låter som en bra jul!