onsdag 6 april 2011

Maj-Britt & Mars-Britt - Anne Holt skriver inte bara deckare

Barnboksdebut för Anne Holt!


Åttaåringarna Maj-Britt och Mars-Britt minner lite om barnen i Lotta på Bråkmakargatan eller kanske Madicken. Fast i den här norska boken är det i så fall mamman som är den svårkontrollerade och oberäkneliga... Hon som obekymrat provar ett nykonstruerat elektriskt sällskapsspel på nyinflyttade granntösen så att pappa barnläkaren får åka med henne till sjukhuset. Efter detta ett av de inledande äventyren följer en del andra häftigheter i boken med 14 kapitel. Det är mycket text och många fina teckningar av barnboksförfattarinnans namne och syssling, som alltså också heter Anne Holt.

Mars-Britt och Maj-Britts mamma är den livligare kombinationen, medan Maj-Britt, den eftertänksamma och lugna finner en gelike i den andra mamman, Anna som tillsammans med dottern Mars-Britt (som egentligen heter Victoria) bor i en äggformad husvagn på den förvildade granntomten. I gruppen ingår också världens största grand danois vid namn Rambo och en lillasyster. Juni heter hon och hon kissar lite varstans. I Maj-Britts dockpotta eller i garderoben.

När jag började läsa ur boken en eftermiddag för en grupp elever som stannade kvar i slöjdsalen visste jag inte att den används just i skolor i Norge. Förmodligen för budskapet i boken; att alla har rätt att vara på sitt speciella sätt. Maj-Britt som rodnar, den annorlunda  mamman som inte är tillräckligt tydlig med att hon älskar sin duktiga och lydiga dotter, och så Mars-Britt som inte vill ha prinsessrosa säng.

Mina skolbarn verkade uppskatta det de hörde och på barns vis uppmärksammade de logiken i Mars-Britts namn. Kan man heta som den ena månaden går det så klart bra med den andra också!


Bild: Piratförlaget

När Anne Holt inte skriver barnböcker är hon deckarförfattare. 1222 över havet och Frukta inte är två titlar i denna genre som står i min bokhylla.

Anne Holt & Anne Holt
Maj-Britt, Mars-Britt och Husvagnen
Lilla Piratförlaget3 kommentarer:

Norr om Köpenhamn sa...

Jag har tyvärr inte läst något av henne. Just nu ligger Camilla Läckbergs 'Tyskungen' på sängbordet, men jag har lite svårt för att ta mig igenom den. Har nog läst för många av henne nu. Känner för något annat än deckare, någon mysig 'feel good'-bok :o) Har du något att rekommendera?

Hos oss stormar det för fullt, hur ser det ut hos dig? Men solen lyser i alla fall och vårkänslorna finns där ;o)
Ha en fin dag!
Kram Ulrika

Vicky sa...

Det var ett roligt tips som jag ska ta och skriva ner!

enligt O sa...

Hej Eva! Kul att du vill vara med i bloggstafetten 23/4. Din publiceringstid är 15.00, hoppas att det funkar. Mer info kommer.