söndag 27 mars 2011

Karin Larssons värld

Foto: Nisse Peterson
Bonnier FaktaVilken härlig bok jag inledde denna söndags morgon med! Den mycket innehållsrika Karin Larssons värld. Innehållsförteckningen i början av boken anslår en annorlunda och smått skämtsam ton med sitt alfabete. Från A för Allkonstnär, B för barndom och C för Carl till Ö som Ögonvittnen och andra iakttagare. Det känns som sann Carl Larssonsk-anda.

Sedan Karin Larsson (1859-1928) blev lite mer uppmärksammad för sin formgivningsinsats i det Larssonska konstnärshemmet på 1960-talet och framåt har det givits ut en del böcker. För  några år sedan kom en annan av mina favortiböcker: Karin Larsson och blommorna i Sundborn av Christina Högardh-Ihr. Den och Lena Rydins bok känns delvis lite lika - det är ju också samma människa och samma liv de skildrar -men jag tycker de båda böckerna kompletterar varandra väl.

Alla populära julkort med Carl Larsson-motiv, bokomslag till diverse kokböcker och stora utställningar med berömda konstverk signerade Carl Larsson har genom åren bidragit till att göra den Sundbornska idyllen till en del av den svenska identiteten. För att inte tala om de berömda böcker Carl Larsson själv gav ut under sin levnad.

Karin och Carl levde sina första år som nygifta i Frankrike och fortsatte även sedan de flyttat till Dalarna med resor ut i Europa. Då inhämtades både idéer och fröer. För Karin Larsson var odling av blommor och grönsaker viktiga och hon lagade gärna rätter  hon lärt i Frankrike. På Sundborn serverades dessutom både pasta och pizza! Tala om att vara långt före sin tid - det här hände ju för mer än 100 år sedan!

Som i så många andra inredningsintresserades liv har paret Larsson och deras Sundborn varit en viktig del i mitt. När vi flyttade in i vårt hus i mitten av 1970-talet var det med en bok om Carl Larsson till bokhyllan och rosa pelargoner till fönstren. Vårt vardagsrum med inslag av ljusblått och rosa är inrett med inspiration från Karin och Carl Larssons ljusa förmak, tolkat på vårt sätt. (Deras samtids inredningsideal var annars det övermöblerade och mörka sena 1800-talets, vårt 1970-talets bruna & orange med bokhyllevägg och medlajongtapet.)

Karin Larssons värld innefattade mycket under hennes livstid och innefattar också mycket i boken med denna titel. Lena Rydin berättar om Karins liv som konstnär, formgivare, mor och hustru. Boken innehåller intressanta utdrag från dagböcker och brevväxling, och bland de många bilderna är åtskilliga som känns nya. Det är trevligt att se fotograferade bilder från verkliga miljöer och siatuioner målningarna redan gjort välkända. Som på namnsdagsfirande med utklädda familjemedlemmar och foton på Karin bland blommor i hennes berömda  klänningar av egen design

Karin, som började sin konstbana som välutbildad målande konstnär var mångsidig och övergick till att uttrycka sin stilistiska begåvning i vävnader och broderier. Hennes kuddar, draperier och dukar är alla fortfarande högst aktuella och tilldragande till både färg och form. Och även om jag läser att hon kunde tillåta sig en och annan "hoppa" i det vävda är hennes alster utsökt välgjorda - och hållbara! - och värda all den beundran hon ständigt får av besökare på Sundborn. Och som nu; av läsare till boken om hennes värld.

Vad betyder Karin Larsson som textilkonstnär för er kära bloggbesökare?


Karin Larssons värld
Lena Rydin
Foto: Nisse Peterson
Bonnier Fakta

5 kommentarer:

Norr om Köpenhamn sa...

Så mycket intressant läsning om fam Carl Larsson. Inte visste jag att de hade bott i Frankrike :o) Kanske en bok att införskaffa!

Det här med matkultur i Danmark är inte speciellt annorlunda mot Sverige tycker jag. Största skillnaden är nog att man äter lite mer sött till frukost, wienerbröd, thébirgis mm. Kan vara gott på helgen, men definitivt inte varje dag. Då skulle vi rulla fram ;o) Min man älskar att laga mat och det blir både äkta dansk husmanskost och mat från fjärran länder. Han använder nästan aldrig recept, utan måttar och smakar av på en höft :o) 'Laekkert' blir det i alla fall!

Hoppas du får en skön start på veckan!
Kram Ulrika

♥ Hannele på Hisingen sa...

hon var verkligen före sin tid

Zaga sa...

Karin Larsson betyder mycket för svensk design och heminredning! Älskar Sundborn och Hyttnäs deras ställe som finns utanför Falun. Alltid upptäcker man något nytt när man är där!

Ha en fortsatt härlig vecka!

Eva-Lis & Zaga

Monica sa...

Hej !!
Detta var intressant läsning !!
Lite visste jag redan, annat inte .
Denna person , tillsammans med sin make har satt konstnärs-Sverige på världskartan ,till och med här i italien finns det att köpa böcker om och av Larsonns-paret. Helt klart viktiga för Sverige och personer som var före sin tid , tror jag håller längre än andra.
Kram på dig och hoppas att du haft/har en fin helg !!!
monica

Emmas Bokhylla sa...

Jag vet faktiskt inte sa mycket om Karin Larssons liv, forutom att jag har beundrat bilderna fran deras hem osv. Men jag skulle garna vilje veta mer och du vackte verkligen mitt intresse med texten om den har boken!