torsdag 28 april 2011

Recensionsböcker i deklarationen

Hej bokbloggare!

Jag vet att det här varit uppe tidigare, det var just inlägg på bokbloggar som gjorde mig uppmärksam på  recensionsböcker som skattepliktig förmån. Och som intäkt. Tidigare har jag tänkt detta som något endast mellan berörda bokförlag och bloggare...

Lite naivt har jag  tänkt att vår mission är att förhoppningsvis sprida läsandets glädje och tipsa om böcker = bra för boken som företeelse, för bokförlagen och deras omsättning, bra för den enskilde och bra för oss som läser och skriver. Även om jag gläds åt åtskilliga, ja rentav de flesta böcker jag får som recensionsexemplar hade det inte varit aktuellt att köpa dem alla. Långt därifrån. Inte ens på rea, och för oss bloggare gäller fullt marknadsvärde.

Jag beställer inte med intentionen att få fler böcker i bokhyllan utan för att läsa igenom och bedöma på mitt sätt. Och då kunde jag ju lika gärna hållit mig till biblioteksböcker. Det är lite skrattretande också att jag just för att skapa variation på bloggen har beställt titlar jag inte skulle ha på min privata inköpslista. Det blir en dyr, om än aldrig så välment tanke, för vi tjänar ju inga pengar på detta vårt bloggande! Men naturligtvis förstår jag Skattemyndighetens förklaring & princip och inkluderar ifylld T2-blankett till min deklaration. För faktum kvarstår; böckerna finns ju fysiskt här hos mig. Jag skrattar åt mig själv, jag som brukar kallas för familjens risk manager - och så höll jag på att missa det här med böckernas fulla marknadsvärde!

Jag får också fundera på övrig och fortsatt hantering. Jag har närmast sett det här som en ideell, om än njutbar insats från oss bokbloggare och eftersom det inte är rutin att returnera böckerna till respektive bokförlag efter genomläsning och omnämnande i blogg hamnar de flesta böckerna i våra privata bokhyllor, eller hur?

"Men skicka tillbaka dem" sa handläggaren på Skattemyndigheten.Vilket egentligen inte är rimligt vare sig för bokförlagen eller mig. Eller det Hållbara Samhället vi alla väl försöker leva upp till. Även om jag faktiskt funderar på att packa ner recensionsböcker i olika lådor och sedan köra upp till Stockholm och fördela dem till olika berörda förlag. (Hur glada skulle de bli?) Och dra av kostnaden för resan till Stockholm! Med övernattning...

Förlagen har varit positiva och tillmötesgående och kontakten med dem har varit en mycket trevlig erfarenhet.
Produkter i kombination med hobbyverksamheten Bloggande är ju en relativt ny företeelse, vilket också handläggaren konstaterade. Jag vill jättegärna ha andra bloggares syn, erfarenhet och planer angående detta ämne.

Torsdagshälsningar!
EvaB

3 kommentarer:

Titti sa...

Ja du, att skicka tillbaka dem skulle nog bli dyrare än att köpa dem. Jag hoppas att jag har gjort rätt i min deklaration i alla fall. Det visar sig väl om inte annat. Har i alla fall också skickat in en sån där T2-blankett men jag vet inte om jag lyckades fylla i alla fält som skulle fyllas i. hur som, jag kommer att vara väldigt strikt med vilka rec.ex jag skriver om på bloggen i framtiden. Har till och med funderat på att INTE skriva om dem alls. Men vad göra med de böcker som ändå trillar in från förlagen?

EvaB sa...

Titti, tack för din kommentar. Jag tror det räcker med det faktum att böckerna blir oss tillsända, eller i alla fall uppackade. För att räknas som intäkt.

Men - enligt handläggarna i dagens samtal skulle man ta upp en rimlig intäkt. Alltså borde man inte behöva skatta för marknadsvärdet på de böcker man absolut inte skulle kunna tänka sig köpa. Följebrev med förklaring rekommenderas också.
Nog blir det spännande att vänta på resultatet från våra deklarationsgranskare...

Titti sa...

Ja, jag förmodar det också. att det räcker med att ta emot dem. Jag har funderat på det här länge nu och har äntligen kommit till skott och bestämt mig för att inte ta emot recexen längre. under en övergångsperiod kommer jag ta emot de som jag själv har beställt och blogga om dem givetvis. Men sen tar det stopp.