måndag 16 maj 2011

Resan till, och boken om, Konsten i Malmös Citytunnel

Dagens Bok här på bloggen



Från Stockholm går resan med X2000 mot Västkusten


    och jag kan njuta frukost i godan ro innan tåget söderut avgår. 


Hallands kustlandskap 
och 


städer svischar förbi.



Oj! Min hemstation kan jag bara vinka på eftersom Intercity-tågen inte stannar där. Men med biljett köpt billigt på Tradera gör det inget att vägen hem går över Hallandsås.

Laholmsbukten från Båstads höjder

Mer än en gång under resan kommer Olle Adolphsons Resan hem för mig. Ni 50-talister och äldre vet vilken visa jag nynnar på, eller hur? "En söndag ut i Skövde, om middan klockan två, en man stod på perrongen och vänta på sitt tåg..." Och så följer en jakt på tåg och tågtider för att resenären ska kunna pusta ut på önskad central i tid till jobbet på måndag morgon. Om jag kommer ihåg texten rätt. 


I Malmö blir det en liten sightseeing-promenad och middag i solskenet på Lilla Torg.


Malmö Centralstation (från 1848) vid kanalen och Skeppsbron genomgår en modernisering. 


Stationen har fått ny glashall och två nya plattformar i samband med byggandet av Nya Citytunneln.  





I väntan på Öresundståget med avgång 17.08 passar jag på att beundra den rörliga utsmyckningen. Stora filmrutor på perrongväggarna tar de väntande tågresenärerna med till grönskande fält, vattendrag och stadsmyller. Regndroppar, dimma och flödande solsken. Först tror jag att odlingsfälten är lokalpatriotiskt och turistvänligt skånska, men sedan ser jag annan och  betydligt mer exotisk växtlighet än till o med det bördiga landskapet kring Malmö kan erbjuda. 

Filmrutorna är streckiga och trötta  i sitt uttryck. Som tagna med en kamera med dammig och skavd lins. De påminner om skoltidens slitna projektorfilmer om tågresor till svenska fjällvärlden och kanotfärder på Amazonas. Med tanke på nutida filmares tillgång till modern teknik inser jag att denna tillbakablickande känsla är en avsiktlig del i konstupplevelsen av den chilenskfödda filmaren Tania Ruiz Gutiréz.

I övrigt ger de nya perrongerna i den underjordiska stationsdelen som sig bör ett modernt och genomtänkt intyck. Min tågpendlande dotter har poängterat för mig de fina taken med enhetliga plattor i stället för synliga rör och elinstallationer á la stormarknad. 

Arena Förlag

I boken Attraktion från Arena bokförlag läser jag om de olika stationerna, perrongerna och konstverken i denna nybyggnation under jord. Eller snarare skulle vilja läsa... För så fort jag öppnar boken med läcker formgivning i nyanser av grått och  med piggt rosa rygg känns bokstäverna svårgripbara. Först funderar jag på om jag har fel glasögon, sedan om det är migrän på gång? Men så inser jag att det är typsnittet som gör texten tunn och svårläst. Tacksam för att det inte är svaga ögon eller sjukdom känner jag ändå en viss besvikelse. På grund av valt typsnitt är detta ingen bok att sträckläsa, här går det endast att koncentrera sig på ett par meningar åt gången.

Annars är boken klart läsvärd med historik, korrespondens mellan redaktör och konstnärer och hela uppslag med intressanta bilder. Och nu när jag läst om installationen på Nedre Malmö Central ska jag inför nästa resa läsa på om övriga stationerna med konstverk.

Boken Attraktion har också det engelska ordet Attraction i sin titel. All text i boken består av lika delar svenska och engelska. En spalt på svenska jämsides med den engelska översättningen hela boken igenom. Detta gör boken med sitt moderna innehåll till en lämplig gåva till engelsktalande gäster och vänner.






Attraktion
Attraction
Konsten i Citytunneln
The Art in Citytunneln
Karin Faxén

Bokförlaget Arena (2010)

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

kul för lokalpatrioter

EvaB sa...

Och för alla konstintresserade...