söndag 15 maj 2011

Stad i förvandling - Stockholm. Klarakvarteren och Nils Ferlin


När jag på min Sverige-i-våren-resa letat mig ut från Centralen i Stockholm stannade jag förvånat på Klarabergsgatanoch tittade ut över ett rivningshål. 


Grävmaskiner i Klarakvareteren! Igen! Nu? År 2011!? Var min undrande reaktion. 




April år 2011. Här gröps en bit Klarakvarter återigen ur. Denna gång för moderna kommunikationer...

....för här ska bli nedgång till nya Citybanan läser jag mig till.


När jag kommer hem vet jag vilken bok jag ska bläddra i för att få veta mer om hur kvarteren och staden såg ut för ett antal decennier sedan.


Bild: Inez Berman
Prisma/Norstedts

En stor bok för alla intresserade av Stockholmiana där filmaren Jan Bergman har samlat en mängd bilder från Stockholm mellan 1930 och 1970. Hans mor, Inez Bergman föddes1917 i Ålands skärgård där hon senare blev moderlös och bortauktionerad. Som 17-åring flyttade hon till Stockholm. Hon berättar om vägglöss och kalla vintrar med frostblommor på fönstren. På 1930-talet fick Inez Bergman en lådkamera och började fotografera. Tack vare hennes son och hennes egen gedigna fotodokumentation av ett för sedan länge svunnet Stockholm  kan vi läsa, titta, begrunda och jämföra. Stockholm och livet, nu och då.


Jan Bergman
Stad i förvandling
Människor och miljöer i Stockholm 1930-1970
Prisma 2009




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Min litterära bild av Stockholm är präglad av  berättelser om tidningskvarteren, Klarabohemerna, krogar och billiga hotell  i stadsdelen Klara på Nedre Norrmalm. Men man läser ockå om misär och fattigdom i denna gamla slitna del av huvudstaden. Rivningen under 1900-talets senare hälft, Norrmalmsregleringen, gav oss i stället Åhléns City-byggnaden och skyskraporna- de fem trumpetstötarna för ett nytt och modernt city - vid Sergels torg (om nu Klarakvarteren sträckte sig dit, annars ursäkta en lantis försök att förstå stadsbildens omvandling). 


Klara kyrka står kvar och här står också han sedan 1982. Poeten och förgrundsgestalten. I naturlig storlek och mitt på trottoaren, som skulptur av Karl Göte Bejemark.










Nils Ferlin (1898-1961)


Även om han föddes i Värmland och är välkänd 
som spektakulär staty i Filipstad är 
också Nils Ferlin och Klarakvarteren synonyma.

1929 skrev han kontrakt med Bonniers förlag och året 
därpå kom diktsamlingen 
En döddansares visor ut.





  

1 kommentar:

anders edström sa...

Hej! Bra foto. Jag söker en bild i bra upplösning på ferlinstatyn i klara till werml sällsk jubileumsbok. Nu är statyn inte på plats och jag kan ej fotografera.