onsdag 5 september 2012

Halmstad slott och kung i köket

I går var jag med kameran på ett av mina favoritslott, den danske kung Christian IV:s lustslott från 1600-talet. Nu tillhör Halmstadslottet Statens fastighetsverk och är residens för den svenske kungens befallningshavare i Hallands län. Fast i det här årtusendet säger man förstås landshövding.Det var kungligt besök i Halmstad vilket på förmiddagen inleddes 
med rundvandring på Wapnö mejeri en bit utanför stan. 
Vid lunchtid spred sig aptitretande dofter från menyn med halländska förtecken ut över borggården på Halmstad slott och snart svängde bilarna med de kungliga gästerna in genom slottsporten.Kvällspress och lokal press var representerade när de prominenta gästerna anlände.
I stora salen på andra våningen var det högtidlig hälsningsprocedur innan det var dags för Halländska Matakademin att dela ut priser till välförtjänta mataktörer.


Glada halländska pristagare i te kategorier: Årets  bästa
seniorrestaurang, Årets bästa skolrestaurang ...


... och Årets unga kock i Halland, Jonas Ramberg. Han kommer ursprungligen från Varberg och arbetar på restaurang Fond vid Götaplatsen i Göteborg.


Kungaparet gratulerade pristagarna som fick både blomster och pengacheck av Halländska Matakademin.


Så här mysiga och glada såg både kungaparet och landshövdingeparet ut när det blev tal om kungens och landshövdingens egna bedrifter vid spisen. Och nog har man hört att kungen är duktig på matlagning? Han innehar tallrik nr 17 i Gastronomiska akademin och i boken Sveriges nya landskapsrätter bjuder han på ett recept på kaviarsufflé. Är det kanske någon av bloggens läsare som  provat det receptet? 
Frågar den lokala matskribenten EvaB

Sveriges nya landskapsrätter
ICA (2010)

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

Landskapsrätter är kul, Wäpnö mjölk dricker vi här också.

Lilla Kullan sa...

Så mysigt att få gå där.:-) Kram