måndag 10 september 2012

PettsonPettson- och Findusböckerna passar för alla mellan 3 och 99 står det längst bak i boken av Sven Nordqvist. När barnbarnet A var på söndagsbesök kom jag på att han ju är min trognaste läspanel och plockade fram nyaste boken från Opal förlag. Det 3-åriga barnbarnet sken uppskattande upp, men sa medan han mätt gled ner från köksstolen " Jag vill hellre gå ut o spika med farfar." Så därför blir det alltså en från den äldre delen av ålderspannet som här lämnar omdöme om den bok, som enligt Sven Nordqvist själv - har jag läst nånstans - är den sista i Pettson & Findusserien.

Och nog känns bokens titel dramatiskt slutgiltig! Men jag blir lite lugnad när jag förstår att omslagsbild och innehåll hör ihop, Findus flyttar bara ut till lilla hönshuset på tomten... Och när jag läser förstår jag att den randiga katten inte är riktigt mogen för ens den flytten än. Men det kan man ju förstå, med ösregn, prassel och rävar utanför dörren känns det tryggare tillbaka  inne hos Pettson i hans gamla hus med den blå kökssoffan.  

Författaren avslutar boken med orden "... men det är en annan historia". Det låter väl hoppfullt - då kanske det blir i alla fall en bok till i den här klassiska bokserien?

Findus flyttar ut är i samma format som alltid, underfundig som alltid och med fantastiska detaljrika illustrationer som alltid.


Findus flyttar ut
Sven Nordqvist
Opal (2012)

4 kommentarer:

Lilla Kullan sa...

De där böckerna älskar jag.:-) Kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jag är väldigt förtjust i Findus och gubben, och nog passar det här för alla åldrar. Fast spika lockar säkert en 3-åring också.
Kramar
AnnaMaria

Vicky sa...

Underbara bilderböcker!

Norr om Köpenhamn sa...

Underbara böcker, även för en 40-åring ;o))) Idag stod min lilla A med en Pettsonbok i handen och sa: 'ååååh nej'.
Visst ja...storasyster har ätit upp alla sidorna i boken. Du vet nog att min stora flicka är handikappad och förstår inte riktigt det där med att man inte kan äta böcker ;o) Så hos oss gäller det att hålla hårt i böckerna eller placera dem högt!
Nya Pettson-böcker står på årets önskelista!

Ha det gott där på andra sidan sundet och njut sensommarsolen :)
Kram
Ulrika