söndag 20 december 2009

Glutenfritt julbröd

En glad vinnare till boken Jul med Ernst fick vi här på Inreda med böcker, Jenny med bloggen Lilla huset på prärien. Ur mitt eget exemplar av boken plockade jag receptet på vildsvin, men har inte hunnit baka det fast jag påstod att jag skulle i ett tidigare inlägg. Så det återstår på min lista! Som jag kan berätta fortfarande är lång och diger; bakning, matlagning, nya gardiner etc. Visst man ska det lugnt i juletid, och det är väl det jag gjort eftersom jag inte är färdigt med mitt eget beting, men meningen "Det blir jul ändå" ger mig mer stress än lugn.Det är just vetskapen om att julen kommer, antingen man gjort det viktigaste färdigt eller ej som är jobbig. För inte vill man att det ska bli Julaftons eftermiddag och Julaftonskaffe utan kakorna vi alla är så glada för?

På tal om det, alla ni rara i bloggvärlden, har ni favoritrecept på glutenfria kakor och bröd? Jag har en bok, Bakglädje från Lic förlag som innehåller beskrivningar på bakat utan vanligt mjöl. Men jag tar också gärna emot råd och tips från andra erfarna glutenfria bagare. Äldste sonen har fått uppdagat att han är glutenallergiker och nu tycker vi så synd om honom att inte få njuta hembakt vörtbröd eller familjetraditonens kumminbröd. Jag ska försöka komma på goda alternativ, men jag räknar med att det tar tid att lära sig denna alternativa bakning. Köpt knäckebröd finns i skafferiet och likaså en spettekaka som lite överraskning när familjen samlas. Allra helst vill jag baka utan mixer, potatismjöl är bra, men det går ju bara till kakor...

Nu ska jag bjuda Mannen på eftermiddagskaffe med nybakad mjuk pepparkaka medan det glutenrika kumminbrödet jäser. Det är ett platt bröd som kavlas ut och som min svägerska och jag enbart bakar till jul. Så när det serveras efterlängtade smakbitar är det nästan ett år sedan sist.

God Adventssöndag!

2 kommentarer:

färgtrappan/m-l sa...

God kväll! Detta var en trevlig blogg, hit får jag komma på besök igen. Tyvärr har jag inget glutenfritt recept att dela med mig av just nu, men trillar jag över något, vet jag ju vart jag ska vända mig ;)

Fortsatt trevlig kväll!

Inas sa...

Hej Vännen!
Tyvärr har jag inget recept... Visst är det härligt, dan före dan före doppardagen och det är snart jul. Hoppas att ni har det bra i julstressen och att ni hinner ta det lugnt nu innan jul. Jag hoppas att ni får en underbar jul och ett riktigt gott nytt år önskar jag er. Goa kramar Ina