torsdag 30 juni 2011

Köket & Trädgården, recept från Vallåsens Värdshus




Innan Midsommar skrev jag att jag skulle återkomma till den här boken. Det tog visst lite tid och jag har fortfarande inte själv anrättat den inkokta laxen, men någon gång i sommar ska det bli!

Här kommer receptet Stina Oskarsson på Vallåsens Värdshus frikostigt delar med sig av till mina bloggläsare.

Inkokt lax
6 portioner

1 sida filéad lax
2 dl äppelcidervinäger
2 dl socker
6 dl vatten
2 morötter, slantade
2 gula lökar, skivade
1 knippe dill
1 knippe anisisop
1 knippe körvel
1 knippe persilja
1 knippe citronmynta
kökstråd

Skär laxen i 3 x 3 cm stora bitar. Bind örterna och koka upp tillsammans med vinäger, socker, moröter och lök.
När lagen kokar, dra kastrullen från plattan och lägg genast i laxbitarna.

Lägg ett lock över och låt laxen tillagas i den varma vätskan minst 5 minuter.

Inkokt lax är god att äta både varm och kall. Om laxen får ligga kvar i lagen håller den sig fyra - fem dagar i kylskåp. Vi serverar gärna inkokt lax med hollandaisesås (se recept s. 43) och nykokt potatis, eller som en rätt på bufféer.



Vallåsens Värdshus är en trivsam hotell- och konferensanläggning i en stor talldoftande skogsträdgård utanför Våxtorp i södra Halland.


Restaurangen, som är öppen dagligen sommartid, finns i den rödmålade gamla jaktvillan med utsikt mot närbelägna Hallandsåsen. Den engagerade familjen Oskarsson som driver Vallåsens Värdshus smaksätter och dekorerar gärna sina goda rätter med örter och ätliga blommor som odlas utanför fönstret.




Boken är en underbar receptsamling som jag lär återkomma till här på bloggen.


Köket & Trädgården
Vallåsens Värdshus (2010)

Inga kommentarer: