måndag 13 juni 2011

Wabi sabi - tidlös visdom


En läcker bok i bra väskformat och med vackert omslag med lila textil rygg. Boken innehåller även en del bilder, men utan färg och de känns inte så upphetsande. Men det är kanske en mening med det eftersom Wabi sabi är en livsfilosofi. En gammal japansk filosofi och författaren Agneta Nyholm Winqvist har tidigare skrivit flera böcker om feng shui.

Jag bläddrar i boken och läser citaten som inleder de olika kapitlen. Som under rubriken
Livet är vad det är


"Med tre ord kan jag sammanfatta allt jag lärt mig om livet: Det går vidare. Robert Frost" 


Jag tänker på kära vänner som upplevt stora sorger och tragedier. De fortsätter leva, för trots allt fortsätter livet. Om än ett annorlunda liv mot tidigare.

Och här några Sokrates-ord jag tycker särskilt mycket om:


"Förnöjsamhet är naturlig rikedom.."
Jag som har lyckan att ha alla nära och kära i livet är också tacksam att ha fått denna livsinställning. Jag ser det som en gåva. Att se skönhet, att känna lycka och tacksamhet. Ja förnöjsamhet.


Den här boken är en sådan jag vill läsa en bit ur då och då. Till både format och innehåll lämpar den sig som väsklitteratur. En bok som finns till hands att tanka lite visdom ur var nu väskan och jag befinner oss. Men lite, lite vill jag nog börja njuta av den ute i trädgården först. Utan väska förstås, den kan få följa med i min damskottkärra i stället.

I dag blommar de vitrosa pionerna och det gör också rosornas Blomman för dagen, de små näpna ljusrosa nyponrosorna. Vi har höga buskar av dem, här går de under namnet Farbror Potters ros efter en kär engelsk vän med både stor trädgård och stort trädgårdsintresse.

Wabi sabi-boken handlar även om trädgården och dess utformning, så den kommer säkert att hamna i min andra blogg också. Den som ska handla just om trädgårdar och snart publiceras. Men först ska jag komma lite längre i min bekantskap med Wordpress...

"När kvinnor får blomstra gynnar det hela samhället, och kommande generationer får en bättre start i livet.
Kofi Annan"


Blomsterhälsningar!


Wabi sabi
tidlös visdom
Agneta Nyholm Winqvist
Norstedts (2011)

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

ska nog låna på biblioteket, verkar intressant

♥ Hannele på Hisingen sa...

P.S.
Agneta Nyholm Winqvist är klok, lyssnat på henne