söndag 10 oktober 2010

Nio hus och en kyrka

                                                     
                              En Husräddarnas hjälte
Foto: Ingalill Snitt
Lars Sjöberg, ägare till Nio hus och en kyrka...

Foto: Ingalill Snitt
...tillika författare till Nio hus och en kyrka


Vissa titlar är så bra! Och det här är en av dem, visst blir man nyfiken! Särskilt  när man efter att ha läst några rader i den här stora boken förstår att det handlar om en envis museiman, konsthistoriker och dessutom hantverkskunnig praktiker som uppenbarligen hunnit med mer än vad många av oss andra skulle ens orka planera i teorin. 
Foto: Ingalill Snitt
Odenslunda


Under mer än 40 år har Lars Sjöberg, denne passionerade räddare av förfallna 1700- och 1800-talshus samlat på sig herrgårdar, slott och bruksmiljöer. Det började med Regnaholm som han och hustrun, också hon konsthistoriker köpte tillsammans med Sjöbergs d.ä och har fortsatt med herresäten som Ekensberg och Odenslunda.
Foto: Ingalill Snitt
 Leufsta exteriör 


För imponerade husbyggare och andra renoverare innebär den här boken beundran och inspiration för bevarandet av oersättliga kulturskatter och miljöer.

Foto: Ingalill Snitt
Leufsta

Lars Sjöberg är mannen bakom IKEAS 1700-talsserie. Den tillverkas inte längre, men lyckliga de som har en eller annan möbel i denna serie! Jag kommer ihåg hur förvånade vi blev då på 1990-talet över kombinationen kristallkrona och IKEA. När jag läser boken förstår jag att förlagan är den glittrande kronan på sidan 116 och 117, den hänger i författarens hem Odenslunda. I IKEAS 1700-talskollektion ingick också textilier, tryckta bomullstyger som reproduceras av Ljungbergs Textiltryckeri. Inspirerad läser jag på vidare på deras hemsida om kattun och sidendamast, om spända dörröverstycken och sidentäcken. Kanske det går att leta upp kollektionen, eller delar av,  för att titta och känna på dessa tyger...

Ekensberg
Foto: Ingalill Snitt
De underbara bilderna är tagna  av Ingalill Snitt. Hon har fångat stämningar och ljus och bidrar stort till att denna bok blir en bok man andäktigt bläddrar i. 1700-talsinredningsfans - här är en bok för oss!

Foto: Ingalill Snitt
Författaren in action


Nio hus och en kyrka
Svenska interiörer från 1700- och 1800-talen
Lars Sjöberg
Fotograf Ingalill Snitt
Norstedts

3 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

vackra miljöer

Boktokig sa...

Åh, vilken fin bok. Den ska jag lägga på minnet!

Ja, det blir verkligen en ny fas. Än så länge så läser hon bara korta ord... men det dröjer nog inte länge förrän hon läser längre ord. Hon satt och sa ljuden i ordet blomblad så jag skulle gissa vad det var för ord. Så härligt att se och höra henne nu!

Emmas utsikt sa...

Den boken hade jag gärna haft. Man undrar ju var de får pengarna ifrån till att rusta upp med?

Och varför slutade IKEA med sin serie? Den var ju så populär.

Lasse A:s bok om pelargoner hade också varit trevlig.

Kram
Emma