Från en vårlig inköpstur till pelargonieväxthuset. |
Så här i skarven mellan frodiga Mårbackapelargoner och gräddvita Julstjärnor är det dags att börja fundera på vad göra med de höga snåren av rosa pelargonior. Och var jag ska göra av dom! (Att funderingar har uppstått beror mest på att de inte längre är så frodiga.) Jag har försökt mig på lite olika förvaringssätt genom åren, ljust och svalt sägs vara det optimala. Men hos oss blir ljust inte svalt och svalt blir lätt kallt. Iskallt. Som i gammalt stall på sommargården. Att ställa undan växter för vintervila i något mindre frekventerat rum här hemma stämmer inte med mina heminredningsideal och i källaren är det för varmt.
För att kanske få något nytt tips inledde jag dagen med Lasse Anrells Tankar om pelargoner. Men Lasse är mer inne på inglasad balkong och eftersom vår inte är inglasad, och för delen inte ens på plats, stämmer inte våra vinterförvaringsplaner. Men hans beskrivning av alltför gängliga inomhuspelargonior gjorde min dag. "De där torra sakerna som ränner iväg på höjden och riktigt utstrålar kastratsångarens tråkighet.
Så en första omgång Mårbacka och Dronning Ingrid har jag nu burit ner i källaren. Kanske dessa tonårsgängliga krukväxter får en chans att ge ett vuxet intryck när nästa växtsäsong gör sitt intåg. Hur det nu ska gå till. För övervintring brukar innebära 50- 98 % risk för mina pelargonior att aldrig få återknyta kontakten med vare sig vårsol eller vattning.
I år ska jag nog åter prova att hänga upp pelargoniorna i ett mörkt utrymme, det kanske inte behöver vara svalt också? Förra hänga-pelargonieförsöket föll inte så väl ut, det vill jag bestämt påminna mig. Men jag kanske bara hängde dem åt fel håll? För hur var det, ska de hänga uppåt eller neråt? Morgondagen får nog också inledas med en trevlig pelargonbok för att ge besked om det.
Vad har ni för pelargonieråd att dela med er av?
Så här kan det se ut när jag och Mårbackapelargoniorna trivs med varandra och sommaren. |
Lasse Anrell
Tankar om Pelargoner
Natur och Kultur
1 kommentar:
Några har jag vid fönstret hela året, några i garaget, får köpa nya på våren.
Skicka en kommentar