måndag 17 maj 2010

Älskade pelargoner

Nu ska jag visa en riktig goding! Älskade pelargoner, en samlares anteckningar av Veronica Wägner.

Omslagsfoto: Bengt Hedberg

Den här boken kom en kär väninna med när jag bjöd till glögg innan jul. En pelargonbok till en pelargonälskare. Jag kände och förstod meddetsamma att jag fått en särdeles bok att sälla till favoriterna. Det stämde! Men jag läste den inte då. Det ni, jag med min sviktande bokkaraktär!

Först på vårkanten tillät jag mig titta lite närmare och rentav läsa i denna innehållsrika pelargoniebok. Nu ligger den ömsom på ett bord som ren tittglädje när jag går förbi, ömsom hittar jag den i sängen om morgnarna där den tillhör högen för godnattläsning. Mitt exemplar är i danskt band med flikar, dessa kära praktiska flikar. Formatet är litet och behändigt, kanske rentav mitt favoritformat när jag tänker efter. Den är bara 18x16 cm och naggande god. Underbara blommor, underbara bilder och trevliga berättelser om livet med pelargonior, tips och historier om dessa våra älskade krukväxter, skrivna av en sann och innerlig pelargoniesamlare och -odlare.

Foto: E. Brorsson
Från förra årets blomsterprakt.

Nu ska jag ta hand om mina egna pelargonior. Jag har en Dronning Ingrid som behöver planteras om. Jag köpte den i Helsingör för några veckor sedan, och i likhet med favoriten Mårbackapelargon växer den fort och behöver både mer jord och större kruka. Annars kan vattenkannan och jag inte vara från den många timmar även om solvärmen ju ännu alls inte varit besvärande för någon. Vare sig blomma eller människa, men härligt värmande element torkar ju också ut.

Bilder från Bäckdalens Handelsträdgård på Bjärehalvön. Foto. E. Brorsson

1 kommentar:

Randiga Tråden sa...

Vilka vackra bilder, jag älskar pelargoner. Tack för den trevliga kommentaren.