onsdag 16 december 2009

Finns en bok om enbart grönkål?


Här är det vackert med snö på mark och utegran. En lämplig inramning till olika julförberedelser.Dags att se till att få hem den för en sydhallänning så viktiga grönkålen.Vi brukar inhandla 8-10 kg och enligt traditionen ska grönkål bli frostnupen innan den skördas. Så den kalla perioden som inletts här på den sydhalländska slätten är mycket lämplig för kålhanteringen.


Till jul ska denna vackra gröna kålsort egentligen kokas i skinkspad, men eftersom vi låter vår julskinka ligga till saltning fram till dagen innan julafton vill vi ha gjort vid grönkålen dessförinnan. En omgång fläsklägg ska puttra på spisen i dag, till god buljong för kålen att koka i. I morgon är det så dags att låta grönkålen invadera köket, då ska den rensas, sköljas och kokas.


Inte ens min kålälskande man förstår hur jag kan längta så efter denna högtidens dag, men att se den saftigt gröna kålen koka...


åh jag kan knappt vänta! Direkt från grytan, lite salt på - och så smaka. Jag bränner mig förstås alltid, för jag låter inte kålen svalna först i min iver att njuta av denna julens delikatess.

Här på bloggen kommer rapporteringen från grönkålskoket att fortsätta senare i veckan, jag måste ju visa hur vi gör med kålen i nästa steg. När den formas till bollar som ska ner i frysen i väntan på den riktiga, och viktiga kålpremiären på julafton.

Så är det ingen som skrivit en bok som handlar bara om grönkål - då gör jag det så gärna!

3 kommentarer:

Livsnjutaren sa...

Åh det är gott med grönkål, både som soppa och långkål, det har vi också alltid på julbordet.
Min mamma har hallänskt påbrå så jag är uppfödd på grönkål.
Jag längtar också....

Det vattnas i munnen av dina bilder!

Ha en skön kväll.

Elin - Julbloggen sa...

MUMS! Ingen jul utan grönkål!! (är också Hallänning) Mamma gör precis som du, själv köper jag fryst Harplingekål.

Ska bli spännande att se om man har turen med sig i din tävling om boken med Ernst senare idag!

Kram/Elin

Hanzo sa...

Ser jätte gott ut! Vi har också redan smakat på den första grönkålen för någon vecka sedan (grönkåls soppa) och det var grejer det! Längtar verkligen efter den stekta julbords grönkålen. :-)

(Matt, Tin & Adrian)