tisdag 1 december 2009

JULEN PÅ SKANSEN

1 DECEMBER!


Julen på Skansen, då tänker man julmarknad, sång och välkomnande öppna hus


Snäll hästapålle

och marknadsstånd med hantverk och delikatesser från olika håll av landet.


Till min julbokssamling fick jag förra året en liten pekbok Julen på Skansen som getts ut i samarbete med Stiftelsen Skansen 2003.(Egmont Kärnan AB med fotografier av Marie Andersson.) Den har hårda pärmar och hårda blad och tål att läsas mycket. På omslaget en idyllisk bild på spilta med äkta häst och grå tomte i röd luva och grötfat i knät.

Boken har trevliga flikar med symboler för vad varje uppslag inrymmer, som ljusstöpning, Luciafirande och julpyssel.


Texten är på rim
Kavla degen, forma kaka på kaka,
Skjuts in i ugnen, snart får du smaka./>
För att baka peppakakor behövs recept. Om någon vill ha ett nytt, byta ut sitt gamla, eller kanske precis som jag finner nöje i att läsa olika recept kommer här ytterligare en museibok med julanknytning. Det är Änglar och andra pepparkakor av Birgitta och Cia Conradson, som Nordiska Museets förlag gav ut 1992. Den är i litet och trevligt format och berättar om det omtyckta kryddstarka bakverkets historia, från läkemedelsbröd till julkaka. Här kan man läsa om olika pepparkaksmått av papp eller bleckplåt, och som vanligt blir jag förtjust när jag upptäcker böcker med permanenta bokmärken. I det här fallet två smala grå band. Det ena har jag använt för att markera följande recept:

Spångs Pepparkakor

1.1 kg mjöl (med dagens vetemjöl räcker det med 9 hg)
½ kg socker
½ kg smör
2 hela ägg
2 msk sirap
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
2 msk bikarbonat

Smöret röres vitt med sockret, och de övriga ingredienserna tillsättes. Rullas sedan till längder som får vila till följande dag då de skäres i tunna skivor.

Även om jag inte bakat efter just det här receptet; här i huset tycker vi nästan bättre om skurna pepparkakor än de traditionella kavlade. Trots att vi till dem blandar både kryddpeppar och konjak i degen. Kanske mer om det i ett annat inlägg.

4 kommentarer:

Lantliv på Holm sa...

Hej Eva!

Tack för din hälsning!Vilka underbara bilder ifrån Skansen.

Ernst julbok har jag köpt...den är verkligen jättefin. Ha en fin dag och välkommen tillbaka - jag kommer tillbaka :)

Mvh
Camilla

EvaB sa...

Hej Camilla! Tack för hälsningen, vi ses hos varandra.

EvaB sa...

Och Emma! Tack! Så jättesnällt av dig att hjälpa mig vidare på bloggen. Jag uppskattar verkligen den vänliga bloggvärlden (i våra sammanhang är det ju så i alla fall). Tror du det blir bra så här? Det där med spam skulle jag förstås också tänka på. Det visar sig väl!

promenader på landet sa...

Hej och tack för titten hos mig! Vilka härliga bilder från Skansen! Kram Maria