fredag 4 december 2009

Johans Jul klassisk favoritbok för stora och små


4 DECEMBER

JOHANS JUL - Genom tiderna den allra mest lästa och älskade juletidsboken i vår familj. Att plocka fram till första advent "November är mycket lång och grå. Vi längtar så efter den sista. För då kommer pappa hem med adventskalendern." Boken är som en boklig adventskalender, och eftersom den gavs ut 1947 berättar den om en del julföreberedelser som kanske inte längre är så självklara. Men inte desto mindre läsvärda och juliga för det! "En dag tar mamma in hyacintherna från balkongen, där har hon sina krukor nergrävda i lådor med jord över."

Johans Jul - berättad av honom själv står det på det härligt illustrerade omslaget till boken med 47 högst läs- och tittvärda sidor. Eva von Zweigbergk hjälpte honom skriva den och Birger Lundquist illustrerade hans bok står det också. Jag kan inte komma på att det finns någon bok jag satt ögonen på som ens kommer i närheten av dessa fantastiska illustrationer! Lediga och fartfyllda, humoristiska och lätta med färg och stor känsla. Bilderna, tillsammans med en precis lagom mängd text låter oss leva med i en Stockholmsfamiljs julstök för mer än 60 år sedan. Men tro mig, boken kan aldrig bli för gammal! Den gavs ut i nytryck på Albert Bonniers Förlag 1989. Efter 20 år vore det väl dags igen! Ni som har Johans Jul i bokhyllan, var stolta och glada, ni andra får leta efter rariteten på bibliotek, antikvariat eller nätet.

Jag har i alla år funderat på vad blev det av den trevliga familjen. Särskilt Johan, nu fyllda 60, hur blev livet för honom? Han som vattnade hyacintherna i smyg så att det blev pölar på golvet.

6 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jag tror säkert dina rutor är jättefina, jag gillar allt som är rutigt. Har inte anmält mig till din tävling, har redan den boken. Den är superbra, ska prova ett godisrecept. Du kommer och få en lycklig vinnare. Ha nu en bra adventshelg.
Kram kram
AnnaMaria

Anne-Marie sa...

Den boken köpte jag åt min dotter, men har inte tänkt på den på så länge. Kanske dags att plocka fram den till farmors lilla nytillskott.

Anki sa...

Hejsan!
Tack för titten hos mig och vad roligt att du vill vara med och tävla...lycka till!
Jo jag hoppas oxå nacken blir bättre snart, det blir inga många, långa kommentarer!

Ha en fin söndag!
Kram Anki

Inspiration i vitt sa...

Hej brukar ibland anmäla mig till tävlinga men har redan boken om Ernst jul. Gillar Ernst och hans kreativitet och jag tycker han gör såå mycket fint så jag hade höga förväntningar på boken. Blev inte så inspirerad av den som jag trodde tyvärr.. Jag /vi har gett ut boken Romantiska hem & Inspiration i vitt en stor inredningsbok, vi hade turen att många tyckte om den. Vi slet med den i ett år och tillslut efter väldigt många om och men blev det så bra som vi ville. den säljs nu i 7 länder i Europa och vi är så tacksamma och glada för det . Vi har inget förlag som står bakom utan vi är helt fristående. vi säljer den bara i inredningsbutiker och ingen annan stans.
Kram på dig/Ingela.

Anonym sa...

Vad roligt att läsa att den boken betytt lika mycket för dig som för mig. Tänker på teckningen av den låååååånge mannen och "November är mycket lång och grå", varje gång november kommer - det stämmer så väl!

Ja, man undrar vad denne Johan blev av!

//Charlotte Härnvi

EvaB sa...

Vad glad jag blev Charlotte! Att dela favoritböcker och läsupplevelser är alltid roligt. Lustigt, senast i dag åberopade jag bilden på höstlöven som dansade runt kring novembermannen när jag pratade med min dotter.
Snart är det dags att börja läsa boken!