tisdag 15 december 2009

Julrecept á la Larssons på Sundborn


Dagens kalenderlucka är ett fönster på den vackra och av oss många så älskade gården Lilla Hyttnäs i byn Sundborn i Dalarna. Dofter av julbak och blomster kommer lätt fram i fantasin när man ser eller tänker på de kända tavlorna från livet hos den stora familjen Larsson; Carl, Karin och alla barnen.

Som ett minne från den där dagen förra sommaren när vi strosade omkring bland piondoft och blommande rosor vid den solglittrande Sundbornån köpte vi med oss Karins Recept, utgiven av Föreningen Karin Bergöö Larssons vänner. Det är en mycket trevlig liten skrift med svarta nästan vaxade pärmar och rundade hörn. Varje uppslag har ett recept, på vänstersidan uppdaterat till dagens mått och på högersidan det ursprungliga med gammeldags skrivstil. Där finns beskrivningar som Luta torkad fisk, Prostinnans limpor och Karins franska soppa. Jag tänker prova Mormors hjärtan, kavlade kakor som tas ut med små hjärtformar.

Karin Larsson och blommorna på Sundborn av författaren och fotografen Christina Högardh-Ihr (Prisma förlag) är en mycket tilltalande bok med fin layout och vackra bilder på pioner, Carl Larsson-gården och de berömda tavlorna.


Förutom att boken innehåller julrecept, och därför lätt kvalar in på listan över böcker med julanknytning, är den också ett starkt julklappstips till alla blomsterälskande. Idylliska miljöer, inspirerande trädgårdsbilder och arrangemang formligen hoppar ur sidorna och gör att detta är en bok man vill ha framme att bläddra i och få soliga tankar av. Det är en riktig coffee table book i A4-format, och en högst användbar sådan.


De här bilderna är från kapitlet Du härliga midvinterfest som handlar om värmande kakelugnar, julottebesök i Sundborns kyrka och ett julpyntat hus med tulpaner, tallris och hyacinter. Här finns också receptet på Karins pepparkakor, samma som i boken Karins recept. Det är inte den vanliga kryddiga sortens pepparkakor, utan sådana lite tjocka och sega att äta med smör. Och cheddarost enligt Föreningen Karin Bergöö Larssons vänners rekommendation!


Om det är någon från det vackra Dalarna som läser det här, hur har ni det i juletid?

1 kommentar:

Livsnjutaren sa...

I somras var jag och tittade på Karin Larssons utställning på Sofieros slott, en fantastisk kvinna, synd hon inte blev lika känd som sin man. Hon gjorde underbara tavlor med blommor och andra vackra motiv.

Du tipsar om sååå trevliga böcker, helt i min smak!!

Kram på dej!