torsdag 11 februari 2010

Husmorstips

Upp till tork!

Känner ni doften? Av tvätt som fått hänga ute i mild och vårlig bris...


Nja, så är det ju inte ännu, men min miljötanke den här veckan handlar om att låta naturen torka tvätt utan extra el-åtgång.


Än så är det långt till vår och aktuell utomhustemperatur lämpar sig inte för att hänga tvätt. Även om väldoften skulle sprida sig inomhus medan den fortfarande våta tvätten tinar upp från sitt frusna tillstånd är det obehagligt kallt för händerna med sådan tvätthantering. Och utan att tvätten blivit ett uns torrare. Så vi låter den goa inomhusvärmen göra tvätten på torkställningen snustorr alternativt stryk/mangeltorr medan vi kan känna tillfredsställelsen av att inte använda dyrbar och energikrävande torksskåp och tvätttumlare. En sådan där låg tvättställning slukar mer prydligt upphängd tvätt än man kan tro, och vi som har tvättkällare/stuga har ju också härliga tvättstreck att bre ut våra tvättmängder på.


I mammas stora blå husmorsbok, Stora Hjälpredan från 1949 läser jag under stycket för Torkning: Har man möjlighet att välja torkplats kan man t.ex vid var tredje tvätt hänga de vita kläderna i solen för att erhålla en naturlig blekning.

Se där! Ytterligare miljötips, och nu kan vi sortera bort de eventuella blekningskemikalier som finns i hemmen också!


Så när både vi, tvättklämmor och natur töat och tinat upp då ses vi väl vid tvättlinorna!Upp till tork!

4 kommentarer:

meas vardag sa...

Tänk när vi kan hänga ut tvätten igen! Längtar!
/Anna

Möllebacken sa...

Åh! Jag kan nästan känna doften av den soltorkade tvätten (fastän jag är stenförkyld).
Ja våren verkar långt borta, det ska ju snöa i södra sverige i morgon igen.
Kram Pella

Granne med Selma sa...

Härligt med tips från den gamla husmodersboken- och så enkelt att göra :_) Vår trädgård är gigantisk och vårt klädstreck ligger nere i äppelträdgården. Det är lååååångt att gå dit med tung blöt tvätt. Brukar därför hänga tvätten inne även på sommaren (på torkställning) men VARFÖR?!!! Måste se till att flytta strecket. Det finns ju ingen godare doft än tvätt som hängt unte. tack för bra inlägg!

helle - pirettehuset.dk sa...

Her var der jo et virkeligt godt tip til de mange, der ikke har fået øjnene op for fordelene!.
Ud med vasketøjet og igang med den naturlige blegning. Er for mange år siden holdt op med at bruge tørretumbleren, dengang mest fordi duften af lufttørret tøj er vidunderlig, som du også siger. Har jævnligt syndet med blegemidler, solen rækker til at vedligeholde hvidt linned, men ikke til at gøre gulnet og ubleget linned hvidt..... desværre!

Tak for sød kommentar på min blog
Helle