söndag 21 februari 2010

Prins i röttFör snart ett år sedan gav Bonniers förlag ut Den Röde Prinsen, en inbunden bok med 354 numrerade sidor. Omslaget är tilltalande; ett fotografi med tidstypisk och vintrig framtoning.

Prinsen boken handlar om är den äventyrlige Wilhelm von Habsburg som föddes i det kejserliga Wien i slutet av 1800-talet. Författare till denna späckade biografi är Timothy Snyder, historieprofessor vid Yale University.

Boken är inte direkt roande att läsa, och jag ska erkänna att jag slarvat igenom en del sidor. Det är många namn, titlar och skeenden att ta till sig för att få full behållning av boken. För mig kommer den dock fortsättningsvis att vara en tillgång i bokhyllan, som fördjupningsläsning när det gäller olika revolutioner och de senaste hundra årens centraleuropeiska historia. Kartorna i boken är upplysande illustrationer på exempelvis Österrike som sjönation, Habsburgska Adriatiska väldet, men boken för också läsaren in i 2000-talet med sin jämförande EU-karta.

Jag kommer defintivt att ta ett nytt tag med boken. Någon gång. Och då kanske börja med de olika släkttavlorna som finns i slutet av boken. Men tills dess får den röde Prinsen stå i en av mina favorithyllor, den för 1900-talshistoria. Där morgondagens bloggbok redan står, också den en bok på temat rött.

1 kommentar:

Emmas utsikt sa...

Hej Eva,

Tack för dina fina ord hos mig. De värmer! Så härligt inlägg om grannskogen som ska bort, ösnkar vi kunde få lite större tomt, men det är svårt när man bor i stan. Kan inte ens hänga ut tvätten, den blir väl grå av alla avgaserna. haha.. Därför är också trädgårdslandet på vänt till nästa hus ...om så där en 100 år...

Kram
Emma