fredag 12 februari 2010

Mannerströms VILTKOKBOK

Mmmm - nu har jag satt tänderna i en bok som är såväl glädjande fröjd för ögat som härlig inspiration i köket. Hann knappt bläddra mer än tre sidor förrän jag skyndade till frysen för att plocka fram vildsvinsfärs.

Pärmens insida är glatt grönrandig, boken är i stort format med hela bilduppslag med vackra och mycket proffsiga bilder på natur och mat. Lingon, mjuk mossmark, äppelkvistar och rimfrostskog, älggrytor, ansjovisgräddsås och konjaksgravad rådjdursfilé - det är bara att försjunka i bilderna och njuta.

Vid bläddringen upptäckte jag ett grönt bokmärkesband också, för mig höjer alltid dylika en boks värde och visar omtänksamhet om läsaren. Och boken luktar gott! Inte av harfärsfylld lök eller gräddstuvad viltpytt, men den doftar bok av bästa sort. Tack Mannerström!


Och tack Norstedts förlag! Den här boken fyller verkligen många sinnen förutom sin plats bland matböcker i bokhyllan. Hos oss ska den få en av hederplatserna.

Persiljestuvad palsternacka, kanske något för middagen? För det är ytterligare en fördel med denna bok; inga tillkrånglade recept som gör att man lägger bort boken redan i det som skulle vara inspirations-stadiet. Här har man verkligen nytta av receptet från första ögonkastet till njutningen vid matbordet. Och ingredienserna känns bekanta i de flesta normalt matglada hushåll. Naturligtvis kan också skogens vilda huvudingredienser bytas ut mot favoritbutikens mer ordinära tamvarianter.


Ytterligare ett plus i kanten för de milt gröna sidorna längst bak, innan registret (som inleds med Aprikosfylld vildsvinsrygg och slutar med Örtstekt orre med vinbärssky). Där får man samlade recept på grunder, såser och tillbehör. Genialiskt och praktiskt!

2 kommentarer:

Husmorsskolan sa...

Tusen tack för kommentaren!
Jag ser fram emot att sätta igång arbetet med att samla in all "osynlig" husmorskunskap!
Vad roligt med en blogg om böcker.
De är en viktig del av livet!
Allt gott!
/Maja

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Den här boken gillar jag, maken är ju jägare också. Har lite dåligt i frysen just nu med kött, men idag blir det köttbullar på älgfärs..mums.
Ha en fin helg och Valentindag
Kram
AnnaMaria