torsdag 18 februari 2010

TrädgårdstankarPå torsdagar bjuder ett antal olika bloggare på miljötips. Här på Inreda med Böcker blir det funderingar på hur man skapar en omväxlande miljö i trädgården. Både för oss människor och för det vilda, i det här fallet fåglar av olika slag. Tokiga vi håller på att utvidga våra domäner, i vår kommer trädgården att utökas med mer än 600 m2 vildvuxen tomt. Några trista höga granar som skymmer vårt grönsaksland ska tas bort, men samvetet ger sig till känna. För brukar inte nästnästgrannens uggla sitta där och spana efter god nattmat? Och övriga fåglar som gillar granarnas vintergrönska mer än avlövade syréner och hasselbuskar. Var ska de bli av? Så vi har bestämt oss för en granhäck, en klippt sådan, för övervintrande fåglar att söka skydd i.

Vi har länge tänkt på häck, men eftersom även min skogsman tycker bättre om ljus och lövade träd och buskar än skuggande vintergröna granar har vi inte velat plantera för nära huset. Men med utökad tomt lite utom synhåll blir nyplanteringen till gagn för både fåglar och vår inställning till omväxlande miljö.

Jag plockar fram husets nyaste gröna bok som heter Förökning & Beskärning och letar mig fram till ett avsnitt om barrträd och deras underhållsbeskärning och föryngringsbeskärning. Goda råd att ta till sig, för här ska det bli en tät granhäck för småfåglarna att gömma sig undan från slättens vindar och grannens katter.


Boken är ambitiös och med en relativt luftig layout. De latinska namnen sprutar om vissa kapitel och jag får en flash back av vårliga besök hos duktigt plantskolefolk. Här finns mycken kunskap och goda råd att hämta för alla som i likhet med mig till exempel vill föröka vårens gladaste och mest solfärgade buske, forsythian. Eller hyacinther och andra lökväxter. Och det vill vi väl? Få ännu fler färgglada, doftande växter i våra trädgårdar, när de väl töat upp... Författare är Miranda Smith och Steve Bradley, Norstedts förlag.

Här snöar det någon ny decimeter, aldrig har väl vintern varit vitare och fräschare än i år!

Inga kommentarer: