måndag 13 september 2010

Magdalena Ribbing

Foto: E. Brorsson

På Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm visas detta  kungliga bröllopsår en utställning vid namn ”Ring och krona”.


Prins Eugens Waldemarsudde, mitt favvomuseum

Lagom till kronprinsessbröllopet utkom dessutom boken ”Ringar”. Hela Sveriges vett- och etikettguru Magdalena Ribbing är författaren, och den intressanta och överskådliga utställningen är ett samarbete mellan henne och Waldemarsudde.

Du som är intresserad av vackra  smycken med historia - missa inte utställningen! Den varar till den 26 september.


Foto: Waldemarsudde
Ringar symboliserar kärlek såväl som makt och tradition. Förr i tiden var det just ringar som var juvelerarnas mästarprov.

Ringar, vars undertitel består av orden Trohet, Tillhörighet och Glädje, är tryckt på härligt glansigt papper och innehåller fina bilder och informativ och lättläst text. Boken är indelad i kapitel som Ringhistoria, Trohetsringar och Vård av ringar. Ett kapitel handlar om ädelstenar, ett annat om pärlor. Ringarna i både bok och utställning har alla något att berätta och det är kittlande och fascinerande att läsa om och se ringar, som den som bars av Gustav Wasas mor Cecilia Månsdotter i slutet av 1400-talet. Eller Karl IX:s kröningsring, eller Drottning Kristinas signetring från 1600-talet.

Foto: Waldemarsudde
Drottning Kristinas ring.


Vid ett par tillfällen under sommaren och hösten visar Magdalena Ribbing runt i utställningen. Att bli guidad runt av henne bland montrar med ringar och brudkronor är värt en resa till Stockholm bara det. Själva förlängde vi sommarens Stockholmssemester med en dag bara för att få tillfälle att lyssna till författaren av boken. Goda guider är alltid en njutning att lyssna till, och precis som väntat är Magdalena Ribbing en kunnig och lyhörd ciceron för den smyckesintresserade skaran i salen. Hon  berättar engagerat om de olika ringarnas och brudkronornas historia. Fru Ribbing, som i radio och på TV kan låta både sträng och respektingivande är i verkligheten högst älskvärd och vänlig.

Magdalena  nämner att den ring hon själv tycker bäst om i utställningen är den allra modernaste i sammanhanget. Den är i vitguld och har en stor specialslipad ametist. Den dyrbara ringen ingår i kollektionen Blossom och är formgiven av Oscar Magnuson. Son till prinsessan Christina för att fortsätta med det kungliga spåret.

Foto: Waldemarsudde
Design: Oscar Magsnusson

Foto: E. Brorsson
Innan Magdalena Ribbing promenerar iväg under  Djurgårdens ekar svarar hon på min fråga om vilken som är hennes  favoritring.
– Den här, säger hon och pekar på sin egen vigselring. .

Foto: E. Brorsson
På prins Eugens Waldemarsudde; ett vackert trästaket som det anstår en prinsboning.
På utställningens sista dag, den 26 september finns det chans att få lyssna till Magdalena Ribbing när hon visar runt i utställningen.

Ringar
Magdalena Ribbing
Natur & Kultur

1 kommentar:

♥ Hannele sa...

såg boken nånstans