måndag 20 september 2010

Rosendrömmar i hösttid

Foto: Christina Högardh-Ihr
De flesta rosor har väl blommat över för den här säsongen, även om jag vet att det en del trädgårdar kan bjuda rosenbuketter långt fram mot jul. Redan saknar man rosendoften och vill planera för fler rosor i trädgården till nästa blomstersäsong, eller vad säger ni rosenälskare?

Foto: Christina Högardh-Ihr
Foto: Christina Högardh-Ihr

                                             
Foto: Christina Högardh-Ihr
 Ni som följer min blogg vet kanske att vi i våras köpte en bit trädgård, till vår redan stora... Den har vi inte hunnit få ordning på, så både planer och drömmar kan fortsätta vara vidlyftiga ännu ett tag. En och annan rosenbuske måste ju planteras, kanske någon klättervariant mot vår nya vita mur. För många år sedan försökte vi med en spaljéros vid den röda vedbodväggen. Men något hände, vintertorka eller fallande vedträ, och  nu är längtan stor efter något ljust och rosigt mot just den väggen. Väldoftande och prunkande så att jag kan njuta från köksfönstret när jag står och diskar.


En bok som kan hjälpa oss i våra rosenbeslut är denna underbara lilla bok med både text och bild av ros-experten Christina Högardh-Ihr från Helsingborg. Jag har lätt för att bi entusiastisk över böcker, det kan vara titel, omslag eller ett behagligt format. Innehållet spelar ju också in en del förstås! Och den här boken blev direkt den kom i somras utnämnd som favoritbok hos mig, det kändes att den skulle bli en kär bokkompis att titta och läsa i. Under sommaren har den legat framme i olika bokhögar. Alltid överst. På grund av sitt näpna format, men också för att den är så vacker.
 

 Författaren Christina Högardh-Ihr skriver inte bara fina böcker, hon är också en fantastisk fotograf.Ändå  dristade jag mig till att ta en bild av henne när hon för några veckor sedan just hållit ett mycket intressant och rosendoftande föredrag om rosor, i  rosenträdgården vid Vallåsens Värdshus.
Rosenmarmelad på nybakade scones. Och kanske sista söndagen för det här året med solsken nog att sitta ute i.


Rosboken
Christina Högardh-Ihr
Norstedts Förlag


2 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

Vilka härliga rosenbilder, de översta.

Hanneles bok-paradis sa...

spännande med rosenmarmelad.