söndag 19 september 2010

TV:s lästips till politiker

Gick förbi SVT1:s valförmiddag när det var tal om lästips till dagens politiker. Läs 100 Svenska klassiker var rådet. För att läsa in sig på det moderna svenska kulturarvet inom området böcker, film, skivor och tv-program. För en vanlig lydig väljare kan det också vara god läsning, så  jag plockar fram denna tjocka och innehållsrika bok och slår upp olika sidor på måfå. Där är Scener ur ett äktenskap från 1973 och Santiago de Chile från samma år. Allra först ut är annars Ria Wägner från 1956 illustrerad med ett citat från Mark Levengood "Hon var fru Television".

Affisch Lille Fridolf
Omslag Ture Sventon
Omslag Hjalmar Gullberg

 Omslag Ulf lundell
 Mot slutet av boken hittar man Lars Winnerbäck och Miss Lee, och allra sist på sidan 1000 - en klassiker per sida alltså! - Skavlan. Fast han delar sida med Ann Heberleins Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva.

Eftersom bokens alla sidor tillsammans bokstavligen är av stor vikt väljer man den inte lättvindigt som sänglektyr. 1000 Svenska klassiker fordrar bord eller i alla fall starka armar. Men den är trevlig att ta fram lite då och då när man vill kolla upp någon känd svensk företeelse inom kulturområdet. Och varför inte anordna en liten kulturell frågesport där hemma medan vi valvakar?

Njut av denna söndag och begrunda en svensk lokalpolitikers ord från ett nyhetsinslag utanför en vallokal i Stockholm, Valdagen är demokratins högtidsdag. Nog är de orden värda att tacksamt fira, nästan vem som än vinner valet.

Glad söndag!

Samtliga bilder är från Norstedts förlag

Tusen svenska klassiker
Gradvall Nordström Nordström Rabe
Norstedts förlag
Inbunden, 2009

3 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

1000 svenska klassiker, det tar en stund...

violen sa...

Valdagen är demokratins högtidsdag.
Det håller jag med om!

Kat. sa...

Den "biblen" vore kanske något att "studera" och erinra sig det som en gång var. Vissa saker glömmer man ju, men inte Rias vinkning. Jag har inte boken hemma men bor tack och lov nära biblioteket.