![]() |
Foto: Nisse Peterson Bonnier Fakta |
Vilken härlig bok jag inledde denna söndags morgon med! Den mycket innehållsrika Karin Larssons värld. Innehållsförteckningen i början av boken anslår en annorlunda och smått skämtsam ton med sitt alfabete. Från A för Allkonstnär, B för barndom och C för Carl till Ö som Ögonvittnen och andra iakttagare. Det känns som sann Carl Larssonsk-anda.
Sedan Karin Larsson (1859-1928) blev lite mer uppmärksammad för sin formgivningsinsats i det Larssonska konstnärshemmet på 1960-talet och framåt har det givits ut en del böcker. För några år sedan kom en annan av mina favortiböcker: Karin Larsson och blommorna i Sundborn av Christina Högardh-Ihr. Den och Lena Rydins bok känns delvis lite lika - det är ju också samma människa och samma liv de skildrar -men jag tycker de båda böckerna kompletterar varandra väl.
Alla populära julkort med Carl Larsson-motiv, bokomslag till diverse kokböcker och stora utställningar med berömda konstverk signerade Carl Larsson har genom åren bidragit till att göra den Sundbornska idyllen till en del av den svenska identiteten. För att inte tala om de berömda böcker Carl Larsson själv gav ut under sin levnad.
Karin och Carl levde sina första år som nygifta i Frankrike och fortsatte även sedan de flyttat till Dalarna med resor ut i Europa. Då inhämtades både idéer och fröer. För Karin Larsson var odling av blommor och grönsaker viktiga och hon lagade gärna rätter hon lärt i Frankrike. På Sundborn serverades dessutom både pasta och pizza! Tala om att vara långt före sin tid - det här hände ju för mer än 100 år sedan!
Som i så många andra inredningsintresserades liv har paret Larsson och deras Sundborn varit en viktig del i mitt. När vi flyttade in i vårt hus i mitten av 1970-talet var det med en bok om Carl Larsson till bokhyllan och rosa pelargoner till fönstren. Vårt vardagsrum med inslag av ljusblått och rosa är inrett med inspiration från Karin och Carl Larssons ljusa förmak, tolkat på vårt sätt. (Deras samtids inredningsideal var annars det övermöblerade och mörka sena 1800-talets, vårt 1970-talets bruna & orange med bokhyllevägg och medlajongtapet.)
Karin Larssons värld innefattade mycket under hennes livstid och innefattar också mycket i boken med denna titel. Lena Rydin berättar om Karins liv som konstnär, formgivare, mor och hustru. Boken innehåller intressanta utdrag från dagböcker och brevväxling, och bland de många bilderna är åtskilliga som känns nya. Det är trevligt att se fotograferade bilder från verkliga miljöer och siatuioner målningarna redan gjort välkända. Som på namnsdagsfirande med utklädda familjemedlemmar och foton på Karin bland blommor i hennes berömda klänningar av egen design
Karin, som började sin konstbana som välutbildad målande konstnär var mångsidig och övergick till att uttrycka sin stilistiska begåvning i vävnader och broderier. Hennes kuddar, draperier och dukar är alla fortfarande högst aktuella och tilldragande till både färg och form. Och även om jag läser att hon kunde tillåta sig en och annan "hoppa" i det vävda är hennes alster utsökt välgjorda - och hållbara! - och värda all den beundran hon ständigt får av besökare på Sundborn. Och som nu; av läsare till boken om hennes värld.
Vad betyder Karin Larsson som textilkonstnär för er kära bloggbesökare?
Karin Larssons värld
Lena Rydin
Foto: Nisse Peterson
Bonnier Fakta