fredag 25 mars 2011

Perenna rabatter och örtagårdar

Älskliga blommor i perenna rabatten!
Bild: Görgen Persson, Natur & Kultur


Den här boken av Eva Robild ligger ofta framme på olika håll i huset och för någon vecka sedan fick den följa med mig på Skåneresa. Det var kurs i att Anlägga en Örtagård hos just författaren Eva Robild på Kullahalvön. Bland trevliga trädgårdsmänniskor blev det "örtprovning", god kvällssallad och inspirerande bildvisning på örter och kryddgårdar. 



Eva R rekommenderar kryddodling också på kökstrappan. Här ser ni EvaB:s nysatta kryddplantor sommaren 2010. 





Jag är så glad för rosmarin att det får bli minst två stora plantor varje odlingssäsong.




Dessa växte till sig och blev så småningom nästan av Medelhavsstorlek innan höstens frost kom och gjorde slut på grönskan. Nu längtar jag, som så måååånga andra, till att det blir så mycket vår att man kan flytta ut med krukor och odlingar.


Men åter till boken Perenna Rabatter, som verkligen är en bok att ta fram och hämta kunskap ur. Efter eventuell stäckläsning av kapitlen uppdelade efter intressanta och inspirerande visiter i  rabatter med olika jordmåner och klimattyper. Här finns rabatten på berget, rabatten i Norrland och mormorsrabatten. 


Långt bak i boken kommer också Andra rabattidéer och där fastnar jag för "Perenngrop- ett gömställe bland växter". Det skulle ju kunna bli som en liten blomsterberså, och det låter väl härligt! Praktlysing finns på bilden och tänk, det är vår trädgårds mest energiska representant för perenna blommor. En häck av dessa - där vinbärsbuskarna egentligen skulle utgöra allé fram till syrénbersån - har levt på övertid ett par år. Nu gäller det bara att fundera ut en annan plats att  återplantera dem på kring en  rundel i mitten till solstol eller som läskrypin. Vilken molnig dag som helst skulle te sig solig om man omsluter sig med glada gula blomster. 


Eva Robild tipsar  om att gräva en fördjupning, så att det verkligen blir en grop och så att blommorna ter sig högre. Det låter onekligen spännande! Jag kan nästan tänka mig Ölandssten där...  Tanken kommer med på min lista över idéer att ha med i planeringen av "Ta ett ordentligt tag i vår smått förvildade trädgård". Högt upp på listan.


Sidorna har ambitiösa sidospalter med förteckning över både latinska och svenska namn, exempelvis skugglada växter som dessutom är grupperade efter olika höjd. Det är bland annat detta som gör boken så lämplig att  plocka fram då och då i trädgårdsplanerandet och  -funderandet. Eller så låter man den ligga framme hela tiden  -  för omslagsbilden är så läcker!


Nu ska jag ut o plantera årets första gula penséer i träkrukan på trappan. 
Glad fredag hälsar EvaB!


Perenna rabatter
Eva Robild
Görgen Persson
Natur & Kultur (2010)

Inga kommentarer: