tisdag 15 mars 2011

En stor dos sörmländsk godshistoriaRedan som barn läste jag med stort nöje om slott och herresäten och hade nog inte haft något emot att då bo stort och herrgårdsaktigt. Som vuxen  är jag nöjd med att  städa och hålla ordning i ett lagom gammalt hus i lagom storlek. Men fascinationen för herresätens skönhet och historia  finns kvar. Och aldrig att jag tackat nej till utflykter och guidningar i slottsmiljö!

Därför är det med rysningar av välbehag jag öppnar Björksund en levande historia. Ännu en fantastisk bok från Arena Bokförlag att öppna, bläddra i och så småningom försjunka i. På ett av de första uppslagen möter ett Björksund i vinterskrud. Rimfrost  i parkens träd gör sig dekorativt mot den gula stenfasaden och de fem svarta skorstenarna som sticker upp från det snötäckta höga taket.

I det inledande kapitlet om omgivande geografi och forna ägare till Björksund finns starka namn som Bo Jonsson Grip, Horn och Brahe. Från medeltid till nutid. I hela 13 generationer har det grevliga godset tillhört samma släkter, Gyllenstierna och Mörner. Nuvarande ägare heter Nils Mörner och har skrivit förordet till boken. Kapitlen avhandlar därefter Björksunds släktkrönika, byggnadernas historia och godsets förvandling genom tiderna. Bilderna är många, en del svartvita dokumentära från godsets jordbrukshistoria, resten i färg på både herresätet och dess röda stugor, porträttsamling och magnifika interiörer. Vilka gustavianska kakelugnar, vilka vackra dörrstycken och  vilka tjusiga läderband!

Har ni något favoritslott eller kanske någon av den här bloggens läsare bor  i en herrgård?

Var ni än bor - ha en trevlig tisdag! Här har inte bara lärkorna, utan också tofsviporna och stararna börjat sina efterlängtade vårsånger. Och i morse trumpetade en trana så vackert.Björksund
En levande historia


Texter: Carin Bergström. Carolina Brown Ahlund, Ralph Edenheim, Karin Lindwall, Nils Mörner och Sigurd Rahmqvist.
Fotograf: Dick Norberg
Bokförlaget Arena 

6 kommentarer:

Hanneles bok-paradis på Hisingen sa...

jag gillar såna böcker

Zaga sa...

Intressant bok!
Va härligt att vårfåglarna är hos dig! Det dröjer nog innan de hittar till Dalarna!

Ha en bra onsdag!

Eva-Lis & Zaga

Mariette sa...

Godmorgon Eva!

Det är fascinerande med sådana hus med mycket historia, stora salar och pampiga fasader...och labyrinter i trädgården (!nåja åtminstone i fantasin, drömde också om sådana hus när jag var liten!).

Önskar att jag hann läsa lite mer faktiskt. Man blir så sugen av dina tips!

Vad kul att det kan komma några tidningar, det ser jag framemot!

Önskar dig en fin och solig dag!

Emmas utsikt sa...

Å såna böcker gillar jag!

Monica sa...

hej !!!
Underbart boktips !!!
jag älskar allt som har med slott och herresäten att göra och detta verkar ju vara något i hästväg !!
Kram på dig o ha en härlig helg !!
Monica

Boktokig sa...

Det ser ut att vara en jättehärlig bok!

Jag gillar också mycket titeln; "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".