lördag 19 mars 2011

Kål, kål, åh vad jag älskar kål!Inte bara en hälsobomb. Boken är också en estetisk bomb med sina vackra bilder! Omslagets enfärgade lila insida gör sig särskilt väl till första bilden därefter; en helsides närbild på ett rödkålshuvud i snitt på sidan 4. Ögat njuter och kålälskaren blir hänförd.

En underbar bok! Definitvt för kålfantaster, och säkert även för många andra, för boken är vacker och välarbetad och precis lagom i storlek och tjocklek. 63 sidor med 25 recept, presentation av olika kålsorter, tips och läsvärd kuriosa. Som att amerikanska coleslaw kommer från det holländska ordet ordet koolsla som betyder just kålsallad. Och att Kungsträdgården i Stockholm har ett förflutet som hovets kålgård på 1400-talet.

Att även författaren är en entusiastisk och sann kålens tillskyndare står helt klart på första sidan med rubriken "Kål - grönsaksdiskens superstjärna!".

 Receptregistret innehåller Ugnstekta kålrabbistavar med laxfilér och Wokad rödkål med äggnudlar. Och grönkålssoppa! Inte den traditionella halländska jag är van vid, utan en mer avancerad mixad variant med västerbottenflarn som tillbehör.

Kan ni för resten tänka er vad jag har i kylskåpet på upptining? En förpackning grönkål! Av julens storkok av denna i vårt tycke helt nödvändiga delikatess återstår ett par frysta kålbollar att njuta av under våren. I vårt grannland Tyskland, ett matland som inte bara ska förknippas med Sauerkraut utan också i högsta grad med grönkål, har säsongen för denna krusiga bladkål just tagit slut. Där delar man forfarande och självklart
in det kulinairska året efter aktuell inhemsk gröda. Efter den 1 mars finns grönkål inte längre på menyn enligt Skogsmannens nordtyska husmorskontakt. Men så är det ju heller inte alltför långt kvar till den viktiga sparrissäsongen. Kanske någon kan tipsa om en bra bok om denna delikata primör? Den börjar ju också odlas allt mer här i Sverige.

De senaste dagarnas snö har smält bort här på slätten, och i morse kom ett fordon som samlade in de orange snöstolparna. Jag var glad att de i alla fall stod kvar i förrgår kväll när vägarna under ett par timmar fick ta emot ett tjockt och fluffigt snötäcke och det var svårt att se var vägkanten slutade och åkern eller diket tog vid.

Ett veckoslut i god och Solig Vårlighet önskar jag er!Kål
lättlagade och goda hälsobomber 
Anna-Britta Ståhl
Foto Claes Löfgren
ICA Bokförlag (2010)

7 kommentarer:

violen sa...

Angående Lagercrtantz:
Ja, jag kommer också att läsa den så småningom, är ju lite smått intresserad av just den tiden och dess författare, så det ser jag fram emot också......:-)

My Myself and I sa...

Tack för titten hos mig - och vilken vacker blogg du har!. Ska kika runt här nu.

Hanneles bok-paradis sa...

Visst är kål gott, i alla former, undrar om inte kåldolmar tar första priset

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jättebra boktips, jag äter mycket kål just nu när jag försöker gå ner i vikt. Och jag håller med, det är jättegott.
Ha en skön söndag
Kramar
AnnaMaria

Livet på Vestergård sa...

Så roligt att hitta hit till din blogg. Det är alltid bra med lite boktips.
Ha en fin start på ny vecka. Kram Kicki

Norr om Köpenhamn sa...

Hihi..här kikar man in till dig och så har jag precis ätit kål till middag. Maken gjorde köttbullar och stuvad vitkål idag...mmmm det är mumma!

Äntligen är våren här. Idag har jag njutit ute i trädgården både i solstolen och i rosenrabatten. Känns härligt att äntligen få sätta igång!
Hoppas få fortsätta där ute imorgon :o)

Ha en skön onsdag!
Kram Ulrika

Zaga sa...

Kål är gott och nyttigt, och mycket kan man göra av kål, soppor, sallader, stuvningar och som tillbehör!
Här blir det en råkost sallad i dag med kål.

Ha en fortsatt skön vecka!

Eva-Lis & Zaga