onsdag 17 november 2010

Grönkålstider. Och Vinterns Goda ting i nytryck!

I dag är det min husmorsdag och jag ska koka julens grönkål. Då ska jag också inleda julmusiksäsongen.


Hanteringen av den krusiga gröna julkålen är traditionell och viktig här i vårt grönkålsbälte. Jag gör som mamma och hennes mor och mormor före henne. Och som min svärmor och svärmormor och svärmorsmormor. Förutom att jag inte odlar kålen själv, kålfjärilar är inte bara vackra, de har samma faiblesse för grönkål som jag...  Jag  tar bort de grövsta bladstjälkarna (renset lägger vi ut till skogens vilda djur), sköljer och kokar kålen. Ungefär, fast inte riktigt, som receptet i Bergenströms & Bergenströms klassiker Vinterns Goda ting. I deras Långkål från Halland låter de 2 stånd färsk grönkål koka i 4 dl skinkspad till nästan allt spad kokat in.

Det låter mustigt och gott, men låter sig inte göras när man har en hel säck grönkål att koka för infrysning. Jag kommer att förvälla kålen så att jag får ner volymen. Och sedan frysa den för att tina upp och koka färdigt i spadet efter julskinkan alldeles nära julafton. Sedan kommer det på Skogsmannens lott att krama ur vätskan och forma till gröna kålbollar i lagom familjestorlek.


För si så har det gjorts sedan urminnestider och så fortsätter vi.

Nu ska jag bestämma mig för vilken jag ska börja lyssna på; Tommy Körbergs Julen är här eller Strålande Jul med Lunds Studentsångare, röja undan på köksbordet och plocka in kålsäcken från köksverandan. Och så undrar jag, finns det någon kålfantast bland er som tittar in på min blogg?

God Förjul på er!

Vinterns Goda Ting
Anna Bergenström
Fanny Bergenström
Foto: Nisse Peterson
Bonnier Fakta, 1995,1997, 2010

3 kommentarer:

Tulipa sa...

Hej!

Vad roligt att du ska skicka en tidning till Amerika, då får du hälsa din syster från mig!!!

Vinterns goda ting är en av mina favoriter... jag tycker den är sååå otroligt vacker på ett lågmält och fridfullt sätt.

Hoppas grönkålen blev bra!

Må så gott!/ Mariette

Sophia Callmer sa...

Grönkål är gott! Gör grönkålssoppa på juldagen, en tradition jag tagit över från min farmor, även om min blir något annorlunda än hennes.
ha det gott!

livet på kvasseberget sa...

grønkål er vel kanskje det samme som brokkoli og det er godt:) men pleier ikke lage boller av det.

nå er jeg forresten ferdig med julekule nr.1!
:)
ta en titt:)

ha en fin kveld!