torsdag 11 november 2010

Inspirerande Yllebroderier


Bild: Hemslöjdens Förlag
© Fotograf: Lucas Gölén

Vad säger ni om den här högen med kuddar? Själv tycker jag det känns i hela kroppen när jag ser sådan  broderad rikedom. Redan när jag öppnar boken Yllebroderier och ser att hela insidan av omslaget är som ett enda rött och beige broderi på svart botten blir jag knäsvag. Och vill egentligen genast börja brodera!

Arbetsgruppen till denna höjdarbok från Hemslöjdens förlag har studerat textila samlingar på Nordiska museet och museerna i Skåne. Boken är uppdelad i tre delar. Först handlar den om Skånska yllebroderier, sedan om 1900-talets broderier, medan den tredje delen av boken tar upp yllebroderiets historia i Norden.

När man talar om yllebroderier smyger sig gärna ordet Skånska med, men man har också broderat på ylle i Finlands svenskbygder, i Blekinge, Småland, Gotland och här i mitt Halland. Boken avhandlar även broderier från Norge och Danmark, och jag inser att detta är en bok man närmar sig långsamt. Först bläddra och njuta av bilderna och kanske läsa lite här och där. Sedan ta sig ordentlig tid och läsa kapitel för kapitel. För här finner man stor och gedigen textil kunskap och färgsprakande formrik inspiration. 

.
Bild: Hemslöjdens Förlag
© Fotograf: Lucas GölénYllebroderier
Berättande folkkonst från Norden
AnnHelén Olsson (Red.)
Hemslöjdens Förlag, 2010

2 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

Jättevackert.

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilket hantverk, det är många timmars jobb bakom något så fint. Otroligt vackert.
Kramar
AnnaMaria