tisdag 2 november 2010

Kokböcker och Spaghetti alla carbonara

  Allt om mat (Norstedts) heter denna praktfullt stora och inspirerande innehållsrika bok. Underrubriken lyder Den stora kokboken. Och stor är den sannerligen. Det är ingen bok man behändigt har nära sig under matlagningen, men den kan ju få ett eget bord... Till denna matbok, ny för hösten lär jag återkomma!


foto: Norstedts
Även den här boken har sin version av Carbonara, dock utan fläsk .
I stället innehåller rätten både kantareller och gröna ärtor.Förutom svensk husmanskost är vi här i huset också glada för den italienska. Som klassikern Spaghetti alla carbonara. När jag skulle tillaga rätten greps jag av plötslig oro för att receptet till denna matklenod kanske inte längre är så självklar i den härliga ström av italienskinspirerade kokböcker vi de senaste åren kunnat njuta av. Jag trodde i o för sig att jag sett både ett och annat recept med kolarspaghettin i mina bokhyllor, men jag var tvungen att göra en liten jämförande kokbokstitt innan jag satte på stekpanna och spaghettigryta. Efter lite bläddrande i böcker och register kunde jag andas ut, Spaghetti alla carbonara är still going strong i svenska matböcker. Som i Bar Italia av Tomas Tengby, Mats Johansson och Thomas Johansson (Prisma). 

Foto: Prisma

På sidan 65 kan man läsa att de har 2 finhackade vitlöksklyftor i sitt annars traditionella recept  på Spaghetti alla carbonara. Ann-Louice Dahlgren med sin Italiensk afton (Norstedts) har 1 klyfta. Och jag ingen! Men vitlökssmak är aldrig fel så det kanske blir ändring på det!

Foto: Norstedts

Försvinner från jordens yta gör nog aldrig denna traditionella romarrätt, italienarna är ju som bekant så nöjda med sina gamla väl beprövade matklassiker och recept. Och redan de gamla romarna stekte fläsk och rev parmesan enligt den version av carbonarans ursprung som vi tagit till oss. Carbonara översätts till Kolhandlarens/kolhandlarhustruns spaghetti och eftersom Skogsmannen också kan titulera sig Kolarmäster faller det sig naturligt att han blir extra förtjust när denna rätt står på menyn. Hemma vid köksbordet eller på romersk restaurang. Jag äter den däremot bara hemma, utländska ägg inger mig oro. Men med svenska salmonellakontrollerade ägg både serverar och tuggar jag i mig av hjärtans lust. Nästa gång ska jag dessutom se till att utöka ingredienslistan med någon klyfta vitlök.

Vill ni ha mitt recept?

Salsa alla carbonara  4 pers.      
2 hg rökt sidfläsk
4 äggulor
4 msk grädde
1 hg parmesanost
salt, svartpeppar
smör
spaghetti

Koka spaghettin enligt anvisningar och bryn det strimlade fläsket och peppra ordentligt.
Blanda försiktigt äggulorna med grädden och den rivna osten i en skål-
När spaghettin är färdig, lägg den i en kastrull med det smälta smöret.Tillsätt ett par matskedar av pastavattnet. Häll i fläsket, ta kastrullen från plattan och blanda ner grädd-ost-såsen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, värm upp hastigt och servera genast.1 kommentar:

Emmas utsikt sa...

Carbonara är så himla gott, men jag är inte så duktig på det. Kanske jag ska testa ditt recept?

Ha det gott,
Emma